Tamer Heper İşinize bakın
HABERİ PAYLAŞ

İşinize bakın

Eşimin vergi borcu var. Bizce göre yok ama idareye göre var. Konu davalık. Maaşının dörtte birine haciz konulma ihtimali var. Bu konu halledilene kadar benim yeni iş kurma durumum var. Üstelik durumum acil, zira bu işi en yakın zamanda kurmalıyım. Bu işi kurmam halinde ve eşimin davaları kaybetmesi durumunda benim aleyhime bir ortam oluşur mu? Kısacası eşimin borçlarından dolayı benim işyerim riske girir mi? A.A.

Mektubu yazan bir hanım ve haklı olarak benden acil yanıt istemiş. Sırada bekleyen okuyucularımın hoşgörüsüne sığınarak gerçekten durumu acil olan okuyucuma yanıt verme ihtiyacını hissettim. Eşinizin borçları eşinize aittir. Ödenmeyen borçlar için şayet icrai yola başvurulup haciz işlemi yapılacak ise bu haciz eşinize ait malvarlığına veya gelirine konulacaktır.

[[HAFTAYA]]

Sizin malvarlığınız bu ihtilafın duşundadır. Biliyorum sizin aklınızı karıştıran son yıllarda ağızdan ağıza dolaşan “Artık karı koca ortak” sözüdür. Elbette kişiler ortak ise borçtan da birlikte zarar görürler. Ancak konunun yeri geldikçe açıkladığım gibi karı koca ortak falan değil. Bazı sınırlamalar ile herkes kendi malından tasarruf eder. Birbirinin borcundan da sorumlu olmaz. Ancak on yaşını dolduran yeni kanunumuzda akılları karıştıracak bazı maddeler de yok değil. Yasal mal rejimi olan edinilmiş mallara katılma sisteminde, bir yandan evlilik sürerken herkes kendi malından tasarruf eder derken öte yandan “Haklı bir sebep varsa hakim eşlerden birinin istemi üzerine mevcut mal rejiminin mal ayrılığına dönüşmesine karar verebilir” demekte ve örnek olarak şunu söylemektedir: “Eşe ait malvarlığının borca batık veya ortaklıktaki payının haczedilmiş olması...” bu madde tüm mal rejimlerine yaygın olarak getirilmiş madde olmakla birlikte edinilmiş mal rejiminde herkesin kendi malından tasarruf edeceği kuralına şüpheyle bakma nedeni olmaktadır. Sizin için bu yollara başvurma ihtiyacı doğmayacağı ümidi ile işinizi kurmakta bir sakınca bulunmadığını son söz olarak söylemek isterim. Bu arada temenni ederim ki eşiniz de açılan davaları kazansın.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder