Tamer Heper İspatı zor konular
HABERİ PAYLAŞ

İspatı zor konular

Babama Haziran 2013’te büyük bir para geldi. Bununla kardeşime ve bana birer daire, kendisine bir daire satın aldı. Sonra 2014 Aralık ayında bir bayanla evlendi. Ocak 2015’te de vefat etti. Bu arada bir ev ve bir araba da evlendiği bayana almış. Bayan da babamın vefatından altı gün sonra bu evi kardeşinin eşine satmış. Evliliğinsürdüğü bir yıl boyunca da 100 bin TL tüketmiş.Bu durumda bizim, evlendiği eşin satış gösterdiği evde hakkımız var mı, eşin bize ait evlerde hakkı var mı? S.Y.

[[HAFTAYA]]

Haberin Devamı

Babanızın evliliğinin Aralık 2014’te olduğunu, ölümünün de Ocak 2015’te olduğunu söylediğinize göre evlilik bir yıl sürmemiş, bir ay sürmüş. Siz bir yıl sürdüğünü söylediğinize göre tarihte bir hata var ama zaten bu hatanın da olaya bakış açısından bir etkisi yok. Ancak alınan evler babanızın malı olup size veya yeni eşine devredilmiş değil. Bunlar doğrudan doğruya birilerinden alınmış parası babanız tarafından ödenmiş.

Bunu ne için söylüyorum? Mesela evlendiği eş “Bu daireyi kendi paramla aldım, dilediğim gibi tasarruf ederim” derse aksini ispat mümkün mü? Aynı şey sizin için de geçerli, babanızın aldığının ispatı gerekecek. Bu işin bir cephesi. Bir de ikinci cephesi var. O da şu: Miras bırakan mirası hayattayken paylaştırabilir. Babanız da malvarlığını sanki miras payları oranında paylaştırmış.

Ancak miras payları oranını aşan kısım değil, mahfuz hisseyi aşan kısım olursa bunların tenkisi (miras sahibine mesela evlatlarına) iadesi için dava konusu yapılabilir. Bunun hesabının yapılması da biraz daha geniş araştırmayı gerektirir. Şayet babanızın eşine yaptığı bağış ve eşine harcanan 100 bin TL belgelenebilirse ve sizin mahfuz hisselerinize tecavüz sonucu çıkarılırsa bu defa eşin yaptığı satışın muvaza nedeni ile iptali davası söz konusu olabilecektir ki bu da işlerinizin bayağı uzun olduğunu göstermektedir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder