Tamer Heper İstenilen ortak giderdir
HABERİ PAYLAŞ

İstenilen ortak giderdir

Giriş katta oturuyorum, binamız çift asansörlü, yönetici asansörlerin bakımı için daire başına 800 TL borç çıkarmış. Ancak ben giriş katta oturduğum için asansörü kullanmıyorum. Bu parayı ödemesem ne olur? S.P.

Ortak giderlere tüm bağımsız bölüm malikleri katılmak zorundadır. Herhangi bir bağımsız bölüm maliki ortak alan veya ortak tesisi kullanmadığını ileri sürerek ortak gidere katılmaktan kaçınamaz. Ancak bunun istisnası vardır. Şayet bu bağımsız bölüm maliki yönetim planında bu yer veya tesisin ortak giderine katılmaktan muaf tutulmuş ise bu gidere katılmaz.

Haberin Devamı

Buna dair en bariz örnek asansördür. Binanın dışından girilen dükkanlar ile zemin katta oturanlar, asansörü kullanma ihtiyacı bulunmadığı için asansör giderine katılmak istemez.

Şayet yönetim planında zemin kattakilerin asansör masraflarına katılmayacağı yönünde bir hüküm var ise bu masrafa katılmazlar. Bunun için yönetim planının incelenmesi lazım.

Şayet yönetim planında giriş kattakilerin bu masrafa katılmayacağı yönünde bir hüküm yok ise bu takdirde asansör giderine katılacaksınız. Katılmazsanız ne olur? Yönetim kurulu veya yönetici sizin aleyhinize icra takibi başlatır. 800 TL ortak gideri talep edebileceği gibi aylık yüzde 5 gecikme tazminatı talep eder ki bu da senede yüzde 60 eder, ayrıca icra masrafı ve varsa avukatlık ücreti ödersiniz.Bence şu yönetim planına bir bakın ve muafiyetle ilgili bir madde yok ise bu gideri ödeyin. Musa Tangören

Sıradaki haber yükleniyor...
holder