Tamer Heper İşveren de sorumlu
HABERİ PAYLAŞ

İşveren de sorumlu

Çalıştığım işyerinin güvenlik görevlisi, hakkında darp ve benzeri suçlardan yargılanmakta olduğu halde hâlâ işyerinde çalışıyor. Geçenlerde bana kızarak aracıma zarar verdi ve yakın akrabamı darp etti. Bu nedenle işyerine karşı dava açabilir miyim?

D.C. Okuyucumun anlattığı olayda önemli hukuki sorunlar var. Daha önce işyerinde suç işlemiş birinin o işyerinde çalışmalarına devam ediyor olması hatadır. Güvenlik görevlisi demek önüne geleni döven kimse demek değildir. Bu durumda işyerinin bu kişinin işine son vermesi gerekirdi. Ancak halen işine devam ettiğine göre sizin olayınızda şu hukuki durumlar söz konusu: Birincisi işlenen fiil suçtur. Hem araca zarar vermek suçtur hem de birine karşı müessir fiilde bulunmak suçtur.

Haberin Devamı

Bu suçlar nedeni ile çalışan şikayet edildiği takdirde yargılanır. Bu gibi fiillerde görmezlikten gelmeyi hoş karşılamam, suç işleyen yargılanıp, suçu sabit görülürse cezalandırılmalı. Aksi halde yaptığı işin suç olmadığı görev olduğu izlenimini edinip suç işlemeye devam eder. Bu işin ceza kısmı. İşin bir de tazminat kısmı var. Tazminat talebi maddi ve manevi olmak üzere iki yönlüdür.

Fiili işleyen kimseden bu fiil nedeni ile oluşmuş zarar var ise bunu ödemek zorundadır. Ancak işyerinde oluşmuş zararlardan işveren de sorumludur. Bunun adı “Kusursuz sorumluluk.” Fiili işveren işlemediği halde çalıştırdığı kimsenin başkalarına verdiği zarardan sorumludur. Bu nedenle çalışanına tazminat talebi ile başvurduğunuz takdirde aynı zamanda işverene de başvurma imkanınız vardır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder