Tamer Heper Karar aramayın
HABERİ PAYLAŞ

Karar aramayın

Haberin Devamı

Anne ve babamızdan bir arsa içinde eski bir ev miras kaldı. Ben bu evde oturuyorum. Diğer mirasçı kardeşlerim buranın satılmasını istiyor, ben istemiyorum. Buna dair bir yazınızı daha önce okumuştum, burayı devletin satmayacağına dair kararlar var mı? G.A.

Hukuki her olayda birtakım kararlar aramak gerekmez. Bir hukuk sistemi vardır ve hukuki olaylar bu hukuk sistemi içinde çözülür. Bu sistemin en üstünde yasalar vardır, yasalarda da boşluklar bulunur, boşluk bulunması yasanın kötü olmasından kaynaklanmaz. Bu doğaldır, zira yasalarla hayattaki tüm ihtilafların hallini sağlamak mümkün değildir.
[[HAFTAYA]]

Hayattaki olaylar sonsuzdur. Sonsuz olayları tanımlamak ve çözmek mümkün olmadığı için yasalar genel çerçeveyi çizer, arada kalan boşlukları da Yargıtay kararları ile doldururuz. Bunlar da bulunmaz ise hukuk mantığı içinde bunu yargıçlar doldurur. Dolayısı ile her olayda karar aramak yanlıştır. Şayet hukuk kuralı belli ise zaten buna aykırı karar olmaz, olmamalıdır. Sizin de karar aramanıza gerek yok. Bu yerin ihtilafsız biçimde satılabilmesi için mutlaka satış işlemine sizin de katılmanız gerekir. Sizin katılmayacağınız bir satış yapılamaz. Ancak diğer mirasçı durumunda olan kardeşleriniz bu yer için iki hukuki yol izleyebilir. Birincisi; halen elbirliği mülkiyetinde olan bu yerdeki mülkiyet tarzının paylı mülkiyete çevrilmesi talebi ile dava açmak. Paylı mülkiyete dönüştükten sonra kendi hisselerini satışa çıkarmak. İkincisi; ortaklığın giderilmesi talebi ile dava açmak. Birinci yolun sonunda hisse satışı yapılması halinde sizin bir ön alım hakkınız olacak, ikincide ise paylaşma fiilen gerçekleştirilemiyor ise bu durumda satılarak parasının paylaştırılması yoluna gidilecek. Şayet cebinizde paranız var ise ihaleye girip tümünü sizin almanız mümkün olacak. Bunlar için bir karar aramanız da gerekmeyecek. Anlattıklarımdan başka bir yol da yok.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder