Tamer Heper Katılmak zorunda değil
HABERİ PAYLAŞ

Katılmak zorunda değil

Katılmak zorunda değil

Yazlık bir sitede daire sahibiyim. Site yazlık olmasına karşın kışın da oturanlar var. Olağanüstü genel kurulda merkezi sistem ısınma sistemi kurulmasına karar verildi. Ancak bu sisteme katılmak istemeyenler de var. Bu halde onların durumu ne olur? G.Ç.

Size yanıt verebilmem için Kat Mülkiyeti Kanunu’nun iki maddesini birlikte yorumlamam lazım. Sizin yapacağınız iş, sitenin ortak alanları ile bağımsız bölümlerini birlikte ilgilendiriyor. Siz ortak alanlarda yeni bir ısıtma sistemi kuracaksınız ve bağımsız bölümlere dağıtımı yapmak için yine ortak alanlardan birtakım borular geçireceksiniz. Yani ortak alanlarda geniş bir faaliyet söz konusu olacak.

Haberin Devamı

Oysa ortak alanları dilediğiniz gibi kullanamazsınız. Dolayısı ile burada Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 19’uncu maddesine bakmak lazım. Bu madde ortak alanlardan serbestçe istifadeyi hüküm altına almış ancak bu istifadeyi amacına uygun kullanım olarak öngörmüştür. Oysa sizin yapacağınız işlerde ortak alan amacı dışında kullanılacak.

Bunun için kanunda 2007’de değişiklik yapıldı ve bana göre hata edilerek ortak alanların amacı dışında kullanılmasına beşte dört oy ile izin çıktı. Yani beşte birin mülkiyet hakkı yok sayıldı. Bu yasa değişikliği hata ise de mademki yasa böyle biz de uyacağız ve beşte dört oy ile merkezi sistem kalorifer yapımını mümkün kılacağız. Kalorifer sistemleri ile ilgili bir madde de aynı yasanın 42’nci maddesi. Yakıt sisteminin dönüşmesi için sayı ve arsa yapı çoğunluğu aramaktadır ama bu madde olayınıza tatbik olunamaz.

Zira bu madde mevcut bulunan yakıt sisteminin dönüştürülmesi için öngörüde bulunmaktadır. Oysa sizinki yeniden yapılacaktır. Peki bu kararın alınmasına rağmen buna katılmak istemeyenler için durum ne? Onlar yapılmasına izin verecek şekilde oy kullansalar bile kendileri kullanmayacak ise bu masrafa katılmayacaklardır. Bu da çok masraflı yenilikleri düzenleyen 43’üncü madde hükmüdür.

Sorunuz açık, katılmak istemeyenlerin durumu ne olacak? Yukarıdaki açıklamamdan da anlaşılacağı gibi yapılması için yeterli oy sağlanmış ise oy kullanan biri dahi kullanıma katılmak istemiyor ise masrafa katılmayacak, sistemden istifade etmeyecek. Sistemi kullanıcılar masrafına katılmak sureti ile kuracaklar.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder