Tamer Heper Kaynağını araştırın
HABERİ PAYLAŞ

Kaynağını araştırın

2013’de bir kooperatiften banka kredisi ile daire aldık. Tapu işlemleri sırasında da kooperatife borç bulunmadığına dair yazı aldık. İki yıl geçti şimdi kooperatif bize

[[HAFTAYA]]

mektup göndermiş bizim 19 bin 988 TL borcumuzun bulunduğunu, ödemezsek başka yollara başvuracağını söylüyor. Bizim ilişkimiz iki sene önce kesildi. Böyle bir borç olabilir mi? F.A.

Şimdi size ‘evet borcunuz var’ veya ‘hayır borcunuz yok’ diyemeyeceğim. Ama ihtimallerden söz edeyim. Birinci ihtimal; siz kooperatif ortağı olmadan kooperatifin sahibi olduğunuz bir daireyi aldı iseniz ve kooperatif size borcunuzun bulunmadığına dair yazı verdi ise artık kooparatife borcunuz yoktur. Kooperatife muhatap değilsiniz ancak olsa olsa bina yönetimine veya site yönetimine borcunuz var olabilir ki bu borcu da sizden kooperatif değil, yönetim talep eder.

Haberin Devamı

İkinci ihtimal; kooperatif ortağı oldunuz, zira böyle bir durumda da banka kredisi kullanılabilir. Bu halde evin tapusunu aldınız ama kooperatif ortaklığı sürüyor. Bu halde kooperatife ancak 2013’ten sonra doğmuş borcunuz olabilir.

Ancak bu borç istenirken borcun nedeni çok açık olarak belirtilmelidir. Hemen hatırlatayım ki, kooperatif yönetim kurulu kendiliğinden yeni borç ihdas edemez. Yeni borç ve mükellefiyetler ancak kooperatif genel kurulunda alınan kararla olabilir.

Bu durumda da sizin önceden haberiniz olurdu. Son olarak, ‘başka yollara başvuracağız’ cümlesi sizi korkutmasın. Bu cümle ‘yasal yollara başvuracağız’ şeklinde olursa siz de yasal haklardan yararlanırsınız, yukarıda anlattığım hususlara dikkat edersiniz.

Ancak yasal yollara başvurmaktan değil ‘başka yollara başvurmaktan’ söz edilmesi bir nevi tehdittir ki bu suçtur. Borcunuzun nereden kaynaklandığını sorun, yanıt almak en doğal hakkınızdır. Böyle bir cümlelik tehditle neredeyse 20 bin TL ödenmez. Şayet talep yasal çerçevede yapılmış olsaydı ben de “Kooperatifler bu paralarla hayatiyetini sürdürür ödeyin” derdim

Sıradaki haber yükleniyor...
holder