Tamer Heper Kendiliğinden iptal olmaz
HABERİ PAYLAŞ

Kendiliğinden iptal olmaz

Haberin Devamı

Babam 58 yaşında ve doktor raporu alarak evini noterde bana vasiyet etti. İleride babamın başına bir şey gelirse vasiyetname iptal olur mu? H.S.

Vasiyetnameler iki türlü yapılır. Vasiyeti yapan ya oturur rahat koltuğunda vasiyetini yazar sonra bunu saklaması için notere götürür tevdi eder veya vasiyetini notere yazdırır yine noterde saklanır. Noter vasiyetname yapıldığını, vasiyetname yapanın nüfusuna bildirir, vasiyetin varlığı nüfus kayıtlarında görülür. Vasiyetname yapan bir gün vefat ettiğinde nüfus kayıtlarında vasiyetname görüldüğü hususu adli mercilere bildirilir ve vasiyetname bu defa adli mercilere tevdi edilir.

[[HAFTAYA]]

Adli merciler de vasiyetin gereğini yerine getirir. Yani normal şartlar altında bir vasiyetname kendiliğinden ortadan yok olmaz. Ancak; vasiyetname yapan kimse, zaman içinde isterse vasiyetnamedeki şartları değiştirir veya yine isterse vasiyetnameyi iptal eder. Vasiyetname iki taraflı bir anlaşma olmadığı için, herhangi bir kimsenin izni gerekmez. Vasiyetname yapan yine serbest iradesi ile vasiyetten vazgeçebilir. Sizin sorunuzun içindeki ‘vasiyetin iptal edilme’ ihtimali bir bu yolla olabilir. İkincisi; vasiyetname yapanın yaptığı mal vasiyeti, başka mirasçıların mahfuz hissesini bertaraf ediyor ise mahfuz hisseli mirasçıların mirasın bir kısmının kendilerine verilmesini talep hakları vardır ki buna tenkis talebi diyoruz. Yani mahfuz hisseli mirasçılar vefattan sonra tenkis talebinde bulunabilirler. Bir de vasiyetnamelerin şekil noksanlığı ile ilgili olarak iptali söz konusu olabilirse de noterde yapılan vasiyetnamelerde şekil noksanlığına pek rastlanmadığından bu yönde endişe duyulmaz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder