Tamer Heper Keşke anlaşsaydınız
HABERİ PAYLAŞ

Keşke anlaşsaydınız

Bankaya olan kredi kartı borcumu ödeyemedim. Bankadan aradılar taksit teklif ettiler. Bunu da ödeyemeyeceğim için kabul etmedim, gecikme yaklaşık 50 günü buldu.

Bu taksitlendirmeyi kabul etmezsem beni icraya vereceklerini söylediler. Bunu yapabilirler mi? 90 gün beklemeleri gerekmez mi?

G.A.

Kredi kartı bir ödeme aracıdır. Bütün dünyada böyle iken bizde taksitlendirmeden tutun da borçlanıp, kredi kartı ile nakit çekip bunu borca kapatıp döndürme aracı olarak da kullanılıyor.

[[HAFTAYA]]

Yani bizde dünyadakinden farklı bir kimlik kazandı. Hatta kredi kartı kullanmak bir övünme payı. Cebinde beş kuruşu olmayan elindeki Gold kart ile övünür oldu. Evet tuhaf bir durum ama gerçek.

Haberin Devamı

Peki bankalar buna neden bu kadar sarıldı? Çünkü bankalar açısından da vatandaştan para koparma vasıtası. Yok kart ücreti, yok temerrüt faizi, yok kart yenileme ücreti derken milyarlarca liralık kaynak haline geldi.

Ancak anlattığınız olayda bu defa bankanın kusuru olduğunu söyleyemeyeceğim. Madem ki kartı kullandınız borç doğdu, bunu ödeyeceksiniz. Üstelik taksit talebini de kabul etmemişsiniz.

İyi güzel de bu para nasıl ödenecek? Bilin ki banka her an sizi icraya verebilir. İcra takibine itiraz ederseniz takip durur ama sonuçta mahkemede haksız çıkarsanız (ki bu durumda haksız çıkacağınız anlaşılıyor) hem avukatlık ücreti hem mahkeme masrafı ödeyeceksiniz.

Bir de borcun yüzde 20’si kadar icra inkar tazminatı var ki borç artacak. Elbette bu durum da sizin lehinize değil. Üstelik kurtuluş da yok. Bu 90 gün nereden çıktı onu da bilemiyorum ama 50 gün geçmiş, 90 gün tamamlansa yani 40 günün sonunda bu parayı ödeyecek misiniz?

Ödeyebilcek idiyseniz bu hali sizi telefonla arayana söyleyebilir bir orta yol bulabilirdiniz. Neticeten durumunuzu kurtaracak bir öneride bulunamayacağım.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder