Tamer Heper Kira döneminin sonu beklenecek
HABERİ PAYLAŞ

Kira döneminin sonu beklenecek

SORU: Bir dairede kiracıyız. Sözleşmemiz beş senelik. Şu an ikinci senedeyiz. Ev sahibi binayı müteahhide vereceğini söyleyerek çıkmamızı istedi. Oysa biz beş sene oturacağız düşüncesi ile daireye yüklü miktarda masraf yaptık. “Masrafı karşıla, çıkalım” diyoruz kabul etmiyor. Bu şartlarda çıkmak zorunda mıyız? * F.Ş.

[[HAFTAYA]]

CEVAP:

Bir kiracının kiralanandan tahliyesi için bazı şartlar vardır. Sizin olayınızda gerçekleşmesi gereken şartlar şunlardır: Birincisi, yeniden inşaat nedeni ile tahliye talebi mümkündür ancak bunun için yeniden yapılacak binaya ait tasdikli projenin bulunması şartlardan biridir. Böyle tasdik olunmuş bir proje olsa bile kiracının tahliyesi Çık” demekle olmuyor, dava açmak gerekiyor. Burada devreye ikinci şart giriyor. O şart da süre konusudur. Böyle bir davayı açmak için kira döneminin sonunu beklemek lazım. Sizin kira döneminiz üç yıl sonra bitecek.

Haberin Devamı

Kiralayan ancak üç yılın sonunda, yani kira sözleşmesinin, sizin olayınızda beş yılın bitimini bekleyecek. Ancak o tarihte tahliye davası açabilecek. Yani dava açılabilmesi için önünüzde üç yıl var. Dava açıldıktan sonra şayet davanın neticesini bekleyecek olursanız bunun için de dava süresini size en kısa süre olarak bir buçuk yıl diyebilirim. Ancak dava sonucunu beklemeye gerek yok, ben davalık olmak istemiyorum derseniz önünüzde üç yıl var.

Bunlar işin hukuk cephesi. Bazı hallerde bina müteahhide teslim ediliyor. Müteahhit boş dairelerden yıkıma başlıyor, böylece çıkmayanları taciz ediyor, onlar da yıkıma başlanan binayı terk etmek zorunda kalıyorlar.

Şayet böyle bir durumla karşılaşırsanız bu durumda siz olayı hukuki cepheye sokabileceksiniz, yıkımın durdurulması için dava açacaksınız. Neticede kiralayan sizinle anlaşmak zorunda kalacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder