Tamer Heper Kira ödemelerini aksatmayın yeter
HABERİ PAYLAŞ

Kira ödemelerini aksatmayın yeter

2013’te aylık 450 TL kira ile bir ev kiraladım. 2014’te kiraya bir miktar zam yaptım ve geldik 2015’e. Evsahibi benden kira olarak 550 TL istiyor. Ben bir miktar daha zam yaptım ama 550 TL ödemedim. O da bana “Öyleyse evden çıkarsın” dedi. Bu şartlarda evden çıkarılır mıyım? O.K.

[[HAFTAYA]]

Kira sözleşmelerinde kira bedelleri belirlenir ve bazı hallerde kira artışları da sözleşmede yer alabilir. Şayet bir senelik kira sözleşmesinde kira artış maddesi var ise bu ancak bir yıl sonrası için geçerlidir.

Haberin Devamı

Sizin kiralayan ile olan anlaşmazlığınız ikinci yıl için. İşte burada kiralayan talep etti diye, kiralayanın talebinin kabul edilmemiş olması tahliye nedeni değildir. İkinci yılda, yeni kira bedeli iki şekilde belirlenebilir.

Birincisi tarafların anlaşması ile olur, ikinci yol ise mahkeme kararıdır. Bunlar yok ise kiracı kiraya zam yapmadı diye kiralanandan çıkarılamaz. Kira sözleşmesinin feshi için kiracının kira bedellerini ödemede gecikmesi gibi tahliye nedenlerinin bulunması gerekir.

Sizin anlattığınız olayda siz kiracı olarak kira bedellerini ödüyorsunuz, hatta bir miktar da zam yapmışsınız. Dolayısı ile kiralayanın talep ettiği 550 TL’yi ödememeniz tahliye nedeni olmaz.

Yeter ki öngördüğünüz kira bedellerini ödemede aksamaya neden olmayın. Görülen o ki sizin ödediğiniz kira bedelini kiralayan beğenmiyor.

Bu durumda şartları var ise kira tespiti davası açması ve mahkeme kararı ile kira bedelinin artırılması gerekir. Ancak dikkat edin şartları varsa dedim. Zira kira tespit davası açmak için belli tarih ve sürelere uymak gerekir.

Yani, ya dönem gelmeden bir ay önce kiracıya ihtarname gönderilecek; ya bir ay önceden dava açılacak veya bu sürelerin dışında dava açabilmek için kira sözleşmesinde artırım şartı olacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder