Tamer Heper Mahsup olabilir
HABERİ PAYLAŞ

Mahsup olabilir

15 yıldır bir binada kiracıyım. Kiralarken 1000 dolar depozito vermiştim. Bina kentsel dönüşüme girdi ve 2016 başlarında buradan çıkacağım. Ancak kiralayan ucuz oturduğumdan söz etmeye başladı ve tahminim depozitoyu iade etmemek için “Zaten ucuz oturdun” diyecek. Buna hakkı var mı? Son ayların kira bedelini ödemeyip depozitoya saydırabilir miyim? Ü.E.

Depozito, kira sözleşmesi son bulduğunda kiracının var ise kira borcunun veya dairede yaptığı tahribatın teminatıdır. Sözleşmenin son bulduğu tarihte şayet kira borcu yok ise ve binada da mutad yıpranma dışında bir yıpranma yok ise depozito iade olunur. Depozitonun, ucuz kirada oturmadan dolayı kira farkına mahsubu diye bir şey söz konusu değildir.

Haberin Devamı

Kiracı ucuz oturuyor ise bunun yolu, kiralayan tarafından kira tespit davası açıp rayiç kira bedelinin tespitini istemektir, depozitoya saydırmak mümkün değildir. Bu nedenle “Ucuz oturuyordun” iddiası geçerli olmaz.

Peki son ayların kirasına saydırılabilir mi? Sizin sözleşmenizde, “Depozito kiraya saydırılamaz” anlamına bir cümle yok ise son ayların kirasını ödemeyerek mahsuplaşmanın bir mahzuru yok. Zira yukarıda değindiğim gibi, depozito ödenmemiş kira bedellerinin teminatıdır.

Son ayların 1000 dolara tekabül eden miktarı kadar kira bedeli ödenmez ise bu depozito kiraya mahsup edilebilir yani depozitodaki amaç gerçekleşmiş olur. Ancak bu ifade yanlış anlaşılmasın yapılmak istenilen “Nasıl olsa çıkıyorum, artık kira bedellerini ödemeden kaçayım” anlamına değildir. Üstelik ucuz oturulmasının karşılığı da olamayacağına ve bina yakılıp yapılacağından var ise tahribatın giderilmesi için masraf da gerekmeyeceğinden bu yoldan hesaplaşmakta mahzur yoktur

Sıradaki haber yükleniyor...
holder