Tamer Heper Merkezi sistem en uygunu
HABERİ PAYLAŞ

Merkezi sistem en uygunu

Haberin Devamı

Isı payölçer konusunda olumsuz görüşünüzü biliyoruz. Bizim binada da buna sıcak bakan yok ancak bir daire sahibi ısrarcı ve kendisi 20 yıla yakındır evini boş tutuyor. Boş tuttuğu için aidat vs. ödemiyor. Ödemesi gerekmez mi? Tahsil için ne yapabiliriz? C.Y.

Isı payölçer konusunu epeyce yazdım, evet sıcak bakmıyorum. Kullanılan yerlerden büyük çoğunlukla şikayet alıyorum. Şikayetler de mantıklı. Okuyucumun durumu da öyle olacak. Düşünebiliyor musunuz, bir daire 20 yıldır boş. Belki bir o kadar daha boş kalacak ve bu daireye bitişik daireler kendi dairelerinin yakıt gideri ile bu daireyi ısıtmak zorunda kalacak.

[[HAFTAYA]]

Şimdiye göre belki iki katı yakıt bedeli ödeyecek, öteki dairenin sahibi bir kuruş vermeyecek. Bu sizce mantıklı mı? Sonra bu hususu görüştüğüm bir mühendis arkadaşım şunları söyledi:

“Bizim mevcut binalar ısınma sistemi olarak merkezi sisteme göre planlanmış. Daire araları izolasyona gerek görülmemiş. Dolayısı ile daireler arasında ısı transferi mümkün. Bu nedenle kombi olsun, ısı pay ölçer olsun, bu binalarda kullananları yüksek yakıt bedeli ödemeye zorlar. Ancak ısı pay ölçer, yeni yapılan ve daireler arası ısı izolasyonuna önem verilen binalarda kullanılabilir.

Böyle bir izolasyon olduğu takdirde yan dairenin veya alt dairenin soğuk olması, bitişik daireyi etkilemez. Ancak mevcut binalarda yakıt masrafı çok artar.” Son derece mantıklı bir açıklama. Dolayısı ile eski yapılarda uygulanan ısı pay ölçer, boş dairelerde veya bazı odaları ısıtma ihtiyacı bulunmayıp, vanayı kapatan dairenin, soğuk odasına bitişik daireyi ısıtma problemi yaratır, masrafı artırır.

Eski yapılar için en uygun sistem klasik merkezi ısıtmadır. Ayrıca eski yapıların yönetim planı ısı payölçere uygun bulunmadığı için hukuki problem çıkaracak mahiyettedir. Peki aidat ödemeyen komşuya ne yapacaksınız? 20 yıllık aidat neredeyse daire bedeline eşdeğer hale gelmiştir. Yapacağınız şey basit, komşunuz aleyhine icra takibi yapacaksınız, takip kesinleşince de dairesine haciz tatbik edeceksiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder