Tamer Heper Miras payına sayılır
HABERİ PAYLAŞ

Miras payına sayılır

SORU: Dört çocuk sahibi bir babayım. Çocuklarımdan biri büyük çapta borç yaptı. Bunları ödemek zorunda kaldım. Ancak bu büyük çaptaki ödemeler malvarlığımda azalmaya neden oldu.

[[HAFTAYA]]

Ölümüm halinde de diğer çocuklarımla borcunu ödediğim çocuğum eşit pay alırsa büyük adaletsizlik olacak. Bu çocuğum için ödediğim borçların miras payına sayılmasını talep ile ilgili bir yazı bıraktım, ölümüm halinde bunun ilgili hakime verilmesini istedim. Böyle bir tutum hukuki sonuç doğurur mu? M.D.

CEVAP: Miras payları, miras bırakacak olan hayattayken de mirasçılara devredilebilir. Bu, tüm mirasçılara yapılabileceği gibi, bizim kanunlarımızda ‘mirasta denkleştirme’ başlığı altında, miras bırakan hayattayken bir mirasçıya miras payını devretmiş olması şeklinde de olabilir.

Haberin Devamı

Konu ile ilgili kanun maddesi şöyle: “Miras bırakanın çeyiz veya kuruluş sermayesi vermek ya da bir mal varlığını devretmek veya borçtan kurtarmak ve benzeri gibi karşılık almaksızın alt soyuna yapmış olduğu kazandırmalar, aksi miras bırakan tarafından açıkça belirtilmiş olmadıkça denkleştirmeye tabidir.”

Siz borç ödemelerinin miras payına mahsuben yapıldığını belirten bir bilgi de bırakmış olduğunuzdan artık bu ödemeler denkleştirmeye tabi olacaktır.

Yukarıda yazdığım yasa maddesinin bir başka fıkrasında bu tür sağlar arası kazandırmaların denkleştirmek amacı ile geri verileceği hükmünü de taşımaktadır ki bu dahi ölümden sonra mirasçıların haklarının korunması için alınmış önemli bir tedbirdir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder