Tamer Heper Müteselsil kefilsiniz
HABERİ PAYLAŞ

Müteselsil kefilsiniz

Haberin Devamı

Bir arkadaşa kefil oldum. Arkadaş daha işin başlarında taksitlerini ödemekten kaçınmaya başladı. Banka bana bildirdi ben de taksitleri ödemeye başladım. Öyle görünüyor ki tamamını ödemek zorunda kalacağım. Ben ödedikten sonra bunu arkadaşımdan alabilecek miyim? İ.D.

Hatırlayacaksınız, bir söz var. Sözün ikinci yarısı “… Paran çoksa kefil ol” şeklinde, anladığım kadarı ile paranız çok, artık başka arkadaşlara da kefil olursunuz, hiç olmazsa sevabı var. Şaka şaka, kefil dediğiniz olay tek çeşit değil, adi kefalet var müteselsil kefalet var. Adi kefalette asıl borçlu takip edilir de tahsilat sağlanamazsa bu halde kefile başvurulur.
Müteselsil kefalette ise doğrudan doğruya kefile başvurulabilir. Tahmin ediyorum siz müteselsil kefilsiniz. Bu halde size başvurulması normal. Evet siz bu parayı ödedikten sonra elbette asıl borçluya yani arkadaşınıza başvurabileceksiniz ama banka parasını bulamadıysa siz nasıl bulacaksınız? Şayet bulursanız elbette alırsınız. Ancak sorunuz içinde bulunan bir noktayı da açıklayayım. Ana veya babasının malvarlığı bugün için sizin işinize yaramaz. Ancak miras kaldığı zaman.

Karışıklık olmuş
Bir arkadaşıma yanlışlıkla kefil oldum, bankadan da gold kart aldım 705 liralık alışveriş yaptım. Bunu ödeyemedim, son kredi kartı yasasından istifade etmek istedim, bankanın hukuk servisi borcun kredi kartı borcu değil tüketici kredisi olduğunu söyledi. Ben bundan istifade edemeyecek miyim? S.T.

Önce, sorunun ne kadar anlaşılır olduğu konusunda okuyucularımın aklı karışmasın, soru aynen bu. Yani kavramlar karışık. Arkadaşa yanlışlıkla olunan kefillik, şahsi kredi kartı ile karışmış. Şunu söyleyeyim. Kefil olunması nedeni ile borç altına girildi ise hukuki yönden incelemeye değer ama hataen kefil oldum ibaresi herhalde en son değerlendirilecek husustur.
Sonra kredi kartları için zaman zaman çıkarılan yasalar, kredi kartı borçluları için bazı imkanlar yaratır ama hukuk servisinin söylediği gibi bu yasaların uygulanabilmesi için kredi kartı borçlusu olmak lazım. Oysa soruda anlaşılan arkadaşın aldığı tüketici kredisi için kredi kartına tanınan imkanlardan yararlanmak istenilmiş. Buna hukuk servisinin verdiği yanıtı da yadırgamamak lazım. Ancak hâlâ tereddüt varsa konuyu yüz yüze bir hukukçu ile görüşmekte büyük yarar var

Sıradaki haber yükleniyor...
holder