Tamer Heper Müzik dinlemek suç mu olacak?
HABERİ PAYLAŞ

Müzik dinlemek suç mu olacak?

Haberin Devamı

Topluma açık işyerlerinde müzik çalmanın suç olduğu söyleniyor. Bu şekilde hapis cezası verilecekmiş, bu doğru mu?

Okuyucumun sorusu gelecek zaman olarak sorulmuş oysa geleceğe bakmaya gerek yok. Bugün Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 71’inci maddesinde ceza hükümleri mevcut. Hem de hapis cezası. Madde şöyle: “Bir eseri, icrayı, fonogramı veya yapımı, hak sahibi kişinin yazılı izni olmaksızın işleyen, temsil eden, çoğaltan, değiştiren, dağıtan, her türlü işaret, ses veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma ileten, yayımlayan ya da hukuka aykırı olarak işlenen veya çoğaltılan eserleri satışa arz eden, satan kiralamak veya ödünç vermek sureti ile ya da sair şekilde yayan, ticari amaçla satın alan, ithal veya ihraç eden, kişisel kullanım amacı dışında elinde bulunduran ya da depolayan kişi hakkında bir yıldan beş yıla kadar hapis veya adli para cezasına hükmolunur”

[[HAFTAYA]]

Şimdi bu maddeyi geniş yorumlarsanız, şahsi olarak evinde dinlemek için müzik eserini satın alan kişiye ceza verilmez ama müziği dinlerken sesini fazla açan, yüksek volümde dinleyen hapis cezasını yer. Zira bu hal umuma iletme kapsamına girer. Sonra herhangi bir lokanta veya kulüpte televizyon çalışıyor iken müzik yayını başladığında, bu dahi umuma iletme anlamına gelir ki her televizyon açık olan lokanta veya bu kabil insanların toplu bulunduğu yerin maliki bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası alır.

Şimdi bunu elbette mantık kabul etmez. Dolayısı ile işyerinde radyo çalmanın bu madde dışında kalması gerekir. Hukuk mantığı bunu gösterir. Ancak yorum katı şekilde yapılacak ise yüksek sesle radyo dinleyen veya televizyon seyreden herkesin cezaevine girmesi kaçınılmazdır. Örneğin kulağı ağır işitenler topun ağzındadır. Yargıtay çoğunlukla bu tür olaylarda her olayın özelliğine göre karar vermek üzere mahkemenin takdir yetkisini kullanması görüşündedir. Dolayısı ile müzik eserinin ticari amaçla çoğaltılması ve izinsiz dağıtımının, işyerinde çalınmasından ayırt edilmesi gerekmektedir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder