Tamer Heper Noterde yapın
HABERİ PAYLAŞ

Noterde yapın

Haberin Devamı

Babamın vefatı üzerine biz üç kardeşe ve annemize bir daire kaldı. Binamız eski. Kat malikleri müteahhide vermek istiyor. Müteahhit de bizim hisseli dairemizin bir kişi adına tescilini şart koşuyor. Bundan amacı ne olabilir? Nasıl bir sözleşme yapmalıyız? S.M.

Babanızdan kalan daireye iştirak halinde yani elbirliği mülkiyeti ile maliksiniz. Dolayısı ile tüm mirasçılar müteahhidle yapılacak her işleme katılacaksınız. Mühim olan onunla ilişkide hepinizin birlikte hareket etmesi. Aranızda birlik olduktan sonra müteahhidi ilgilendiren bir durum yok.

[[HAFTAYA]]

Olsa olsa siz aranızda anlaşırsınız, birinize, diğerleri vekalet verir. Bu vekalet ile müteahhitle her türlü sözleşmeyi yaparsınız, bu sizin sorununuz. Ancak müteahhidin ısrarını anlamak zor. Nedenini kendisi açıklamalı ki, haklı mı haksız mı anlaşılsın. Bir ihtimal binada sizin gibi hisseli daireler çok ise büyük bir kalabalıkla iş yapma güçlüğü karşısında, muhatap sayısını azaltmaya çalışıyor olabilir. Geleyim, nasıl bir sözleşme yapmanız gerektiği sorusuna. Kat karşılığı inşaat sözleşmesi karma sözleşmelerdendir.

İçinde istisna akdi ve gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi bulunur. Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi şekle bağlıdır. Noterde düzenleme şeklinde yapılması gerekir. Bu müteahhidi teminat altına alan bir husus olduğu için, hiç merak etmeyin müteahhit sizi notere götürecek ve sözleşme noterde yapılacaktır. Tabii burada önem arzeden sözleşmenin içeriğidir. Bunun için bu kadar uzaktan iki-üç cümle ile sözleşmenizi hazırlama imkanına sahip değilim. Ancak genel olarak iki sistem uygulanır. Birinci sistem, peşinen müteahhide arsadan hisse vermektir ki bunu önermiyorum. İkinci sistem, bina inşası ilerledikçe kademe kademe yeni binadan müteahhide düşecek dairelerin kat irtifak tapularını vermektir ki benim önerim hep bu şekilde olmuştur. Önemle vurguladığım bir başka husus ise bu sözleşmeyi mutlaka bir meslektaşımın gözetiminde yapmanızdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder