Tamer Heper Önce teşhis
HABERİ PAYLAŞ

Önce teşhis

Babam 1998 yılında öldü. Kendisinin tarlaları vardı. İkinci evliliğini yapmıştı. Ben ilk evliliğinden olan tek çocuğum. İkinci evliliğinden dört çocuğu oldu. Ölümü ile tarlalarının tamamı eşine kalmış. Şimdi eşinin ölümü halinde bu tarlalardan benim hakkım ne olur? Bunları üvey kardeşlerle paylaşacak mıyız? Babamın ölümü ile ikinci eşin veraset ilamı çıkarıp çıkarmadığını bilmiyorum, bu durumda neler olur?

S.Ş. Anladığım kadarı ile sizde olaylar pek hukuki, olması gerektiği şekilde gelişmemiş. Ortada birtakım bilinmeyen noktalar var. Şöyle: Babanızın ölümünde, babanıza ait malvarlığının, yani sizin bahsettiğiniz tarlaların tamamı ikinci eşine kalmaz. İkinci eş babanızın malvarlığının ancak dörtte birini alır. Geri kalan yani dörtte üç siz çocuklar arasında paylaşılır.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Yani şayet babanız ölmeden önce bu yerleri ikinci eşi adına tapuda tescil ettirmedi ise ve ölümünde babanız adına görünüyor ise bugün siz bu gayrimenkullerin hissedarısınız. Hissedar olmanız için üvey annenizin ölümünü beklemeye gerek yok. Dolayısı ile tapu kayıtlarından gerçek durumun ne olduğunu öğrenmeniz gerekir. Şayet babanızın ölümünde bu yerler babanızın adına tescilli idi ise sulh hukuk mahkemesinden (veya en yakın noterden) veraset ilamı alıp tapuya ibraz ile kendi adlarınıza tescili sağlayabilirsiniz. Bu durumda hem ikinci eş hem de çocuklar birlikte, elbirliği mülkiyeti şeklinde malik olursunuz.

Peki babanızın ikinci eşinin ölümü halinde sizin durumunuz ne olur? Doğrusu onun ölümü sizi pek ilgilendirmiyor. Onun ölümü ile malik olduğu tüm malvarlığı kendi çocuklarına kalır. Size bir şey kalmaz. Onun için siz bugünden hakkınızı arayın. Ya size gayrimenkullerin mülkiyeti konusunda yanlış şeyler söyleniyor veya söylenenler doğrudur da bugün dava açmanız gerekiyordur. Önce teşhisi koyun sonra tedaviye geçin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder