Tamer Heper Önce uyarın
HABERİ PAYLAŞ

Önce uyarın

Eşim bir daire alacaktı. Tapu işlemlerine başlandı vergisi ödendi, DASK yapıldı. İş tapu kaydına gelince problem çıktı, tescile mani bir hal olduğu öğrenildi. Eşim bu masrafı yapmış bulundu. Bu masraf için karşı taraf eşime bono verdi ama teminat bonosu diye yazmış. Biz bu bonoyutakibe konu yapamayacak mıyız? O.S.

Elinizde bir bono var. Bonolar, üzerinde yazılı vade tarihinde ödenmesi gereken kambiyo senedi vasfı taşıyan belgelerdir. Ancak bonolar teminat amaçlı olarak da verilir. Teminat için verilen bonolar derhal takibe konu yapılmaz. Teminat bonoları çoğunlukla bir sözleşmeye bağlı olarak verilir ve sözleşmedeki borcun yerine getirilmemesi halinde takibe konu yapılacağı için borcun teminatıdır, borç yerine getirilince borçluya iade olunur. Borç yerine getirilmezse önce borçluya ihtarda bulunulur sonra takip yapılır.

Haberin Devamı

Size verilen bono sözleşmeye dayalı olarak verilmemiş, doğrudan size borçlanılmış ve borcun karşılığı olarak verilmiş. Yani üzerine ‘teminattır’ yazılması yersiz. Ancak madem böyle bir yazı içeriyor, benim önerim takip konusu yapmadan önce bir ihtarname ile borcun ödenmesini istemenizdir. ‘Borç ödenmediği takdirde takip yapılacağı’ uyarısına rağmen verilen sürede borç ödenmez ise bu halde bonoyu icra takibine konu yapabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder