Tamer Heper Parasını saklıyor
HABERİ PAYLAŞ

Parasını saklıyor

Haberin Devamı

Altı yıllık evliyim, eşim de ben de çalışıyoruz. Ben kazandığımı eve getiriyorum. Eşimin de getirdiğini zannediyorken, yakın zamanda bana eşimin çalıştığı yerden iyi prim aldığı haberi geldi. Bunu bana söylemedi. Bu konu üzerinde durduğumda eşimin benden gizli bankalarda hesabı olduğunu, tapuda görüldüğünü falan öğrendim. Anladım ki eşimin benden gizlediği malvarlığı var. Kendisine sordum “Bu beni ilgilendirir” dedi. Bunları öğrenmenin bir yolu var mı? Öğrenmeye çalışsam suç işlemiş olur muyum? Y.Z.

Bana sorulan en ilginç sorulardan biri. Ancak eşler arasında yaşanmaması gereken ama ne yazık ki yaşanan bir durum. Bu olaylarda roller değişebiliyor. Ya evin hanımı köşedeki kenardakini kocasından saklıyor veya koca bir kısım varlığını karısından saklıyor. Bu hal son 10 yılda biraz daha artış gösterdi. Bunun nedeni evlilik birliği içinde eşlerin edinilmiş mallara katılma rejimine güvenmemeleri. Mesleğim nedeni ile vakıf olduğum olaylarda, edindiği malları kendi adına değil de güvendiği kardeşi, anası, babası adına alanlara rastladım.

[[HAFTAYA]]

Nedeni, eşlerden birinin edindiği mala, diğer eşin ortak olduğu bilgisi. Yani ülkeye getirilen yeni sistem olan edinilmiş mallara katılma sistemi. Bir iş bu kadar yanlış yapılırsa sonucu da böyle olur. Bu sistemin ülkemize getirilişi yanlıştır, bizim kültürümüzün ürünü değildir. Şimdi okuyucum ne yapacak: Bir kere eşlerin birbirinden saklısı gizlisi olmamalı. Sonra artık akıllardaki ‘eşler mallara ortaktır’ fikri akıllardan çıkmalı. Eşler mallara ortak değildir ama bu işlerde değişik bir sistem devrededir, bunu zaman zaman açıkladım. Peki eşlerden biri, yani okuyucum ne yapabilir? Medeni Kanunumuzda bir madde var, diyor ki; “Eşlerden her biri diğerinin her zaman mallarının envanterinin resmi senetle yapılmasını isteyebilir.” Demek ki eşlerden biri diğerinin malvarlığını bilecektir. Buna muhalif davranış karşısında konu mahkemeye yansıtılabilir. Peki durduk yerde böyle bir talep yapılırsa ve de özellikle bu konu mahkemeye yansırsa aile arasındaki ilişki eskisi gibi sürer mi? Yoksa artık dava konusu oldu, araya kara kedi girdi bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmaz fikri hakim olur da aile birliği çöker mi? Buna okuyucum karar verecek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder