Tamer Heper Sayı ve arsa payı çoğunluğu aranır
HABERİ PAYLAŞ

Sayı ve arsa payı çoğunluğu aranır

Binamızda ısı yalıtımı yapmak istiyoruz. İş güvenliği önlemi almamız gerekir mi? Sözleşmeyi noterde yapma mecburiyeti var mı? Bir daire sahibi buna karşı çıkıyor. Bu durum yalıtım yapmamıza engel mi? C.B.

Binanızda ısı yalıtımı yapacaksınız ve gördüğüm kadarı ile bu işe yapmak üzere bir firma ile anlaştınız. Sizin binanızda ısı yalıtımı yapacak firma ile yapacağınız sözleşmenin hukuki vasfı ‘istisna akti’dir yani Türkçe söylemle ‘eser sözleşmesi’dir. Bu durumda da iş güvenliği önlemlerini müteahhit firma alacaktır. İşçilerin sigortası vs. yine müteahhit firmanın görevleri içindedir. Ancak sizler elbette işin yapılması için gerekli sağlıklı ortamı da hazırlayacaksınız. ‘İstisna akdi’ dediğimiz sözleşmenin şekil şartı yoktur, noterde de yapılabilir, düz beyaz kağıda da yazılıp imzalanabilir. Bu nedenle size ‘mutlaka notere gidin’ veya ‘gerek yok beyaz kağıda yazıp imzalayın’ diye bir öneride bulunmayacağım. Bazı hallerde, hukuken düz beyaz kağıda yazılıp imzalanabilecek sözleşmeler için bile ‘siz bunu noterde yapın’ diye tavsiyede bulunabiliyoruz. Bunun nedeni ileride imzaların inkar edilmesini önlemektir. Dolayısı ile olayınızda durumu siz değerlendirin.

Haberin Devamı

Bir daire sahibinin karşı çıkmasına gelince: Isı yalıtımı, bir daire sahibinin isteği üzerine kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile alacakları karar ile yapılabilir. Dolayısı ile sizin binada bir daire sahibinin muhalefeti ile alınacak bir kararla ısı yalıtımı yapılabilir. Bu şekilde alınan bir karar benim hukuk anlayışıma terstir. Zira binanın cephesi ortak yerdir, ortak yerlerde tüm bağımsız bölüm maliklerinin hissesi vardır. O halde herkes kendi malı konusunda mülkiyet hakkına sahip olduğundan, karşı çıkan kat malikinin mülkiyet hakkı hiçe sayılmaktadır ki bu bence kabul olunamaz. Ayrıca izolasyon, proje dışı bir işlem olduğundan proje tadilatı yapılmadan da uygulanmamalıdır. AMA: Siz benim fikrimle değil yasanın getirdiği hükme göre hareket edin ve yukarıda söylediğim şekilde karar alın. Şayet usulüne uygun yapılırsa izolasyonun da yararını görebileceksiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder