Ekrem Sarısu Sevgiliye verilen hediyenin vergisi
HABERİ PAYLAŞ

Sevgiliye verilen hediyenin vergisi

Soru: Sevgililer Günü’nde pek çok kişi birbirine hediye veriyor. Bu hediye varlıklı kişiler arasında otomobil veya daireye kadar çıkabiliyor. Hediyelerin vergisi olduğu söyleniyor. Bu doğru mu? Doğruysa verginin oranı nedir ve vergiyi kim ödeyecek? F.AYSEL

Cevap: Her yıl 14 Şubat, ‘Sevgililer Günü’ olarak kutlanıyor. Sevgiler Günü’nde hediyeleşme geleneksel hal aldı. Cevabımızın iyi anlaşılabilmesi için olayı kısaca özetlemekte yarar var.

Sevgililer Günü nedir ve nasıl ortaya çıktı?

Sevgililer Günü’nün ortaya çıkışına ilişkin değişik hikayelerden en itibar edilenine göre; üçüncü yüzyılda, Roma imparatoru II. Clausdius; bekar erkeklerin, evli ve ailesi olan erkeklere göre daha iyi asker ve savaşçı oldukları inancıyla, genç erkeklerin evlenmelerini yasaklar. Fakat Rahip Valentin, imparatorun bu kararına karşı çıkarak, gizli gizli gençleri evlendirmeye devam eder. Bunu duyan imparator, 14 Şubat 273’te Rahip’in kafasını kestirir. Aradan uzun yıllar geçtikten sonra; Vatikan, Valentin’e ‘aziz’ unvanı verir. Zamanla da Valentin’in ölüm günü olan ‘14 Şubat’ Sevgililer Günü olarak kutlanmaya başlar.

Haberin Devamı

Ekonomiye hareket getiriyor

Sevgililer Günü, ekonomide canlılık yaratıyor. Günler öncesinden Sevgililer Günü’ne özgü çeşitli kampanyalar düzenleniyor. Sosyal medya, televizyon, radyo, gazete ve dergilerde özel reklamlar yayımlanıyor. Yarattığı satış kapasitesiyle Sevgililer Günü, perakende ve eğlence sektörüne büyük katkı sağlıyor. Sevgiyi ön plana çıkarması, insanları yakınlaştırması, kaynaştırması ve ekonomide yarattığı canlılık Sevgililer Günü’nün hoş ve güzel tarafları. Ancak, hediye alan sevgililerin zaman zaman karşılaştığı vergi sürprizi de, sevimsiz tarafı olsa gerek. Çünkü; sevgiliden alınan hediyenin vergisi olduğu çoğu kişini aklına bile gelmiyor. Ama alınan hediyenin de belli koşullarda vergisi var.

Vergiyi kim ödüyor?

Sevgiliden alınan hediye, belli usul ve esaslarda Veraset ve İntikal Vergisi’ne tabi. Vergiyi, hediye veren değil, hediye alan sevgili ödeyecek. Hem de Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi ile vergi dairesine beyan ederek. Ancak, her alınan hediye vergiye tabi değil. Çünkü değeri belli tutarı aşmadığı sürece, alınan hediye için beyanname verilmesi ve vergi ödenmesi söz konusu değil.

Haberin Devamı

3918 liraya kadar hediyenin vergisi yok

Aldığı hediyenin değeri 3918 lirayı aşmayan sevgililerin vergi ödemesi gerekmiyor. Çünkü Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu’na göre; bu tutara kadar olan hediyeler vergiden müstesna. Yani vergiye tabi değil. Örneğin, 3900 lira değerinde altın bilezik hediye edilen sevgili vergi ödemeyecekken, 8000 liralık altın bilezik hediye edilen sevgilinin vergi ödemesi gerekiyor.

Verginin beyanı, oranı ve ödenmesi

3918 TL’lik istisna tutarını aşan değerde hediye alan sevgili, hediye aldığı tarihi takip eden bir ay içinde, Veraset ve İntikal Vergisi beyannamesi ile bu hediyeyi vergi dairesine beyan edecek. Hediye tutarından 3918 TL istisna düştükten sonra, kalanı tutar üzerinden tabloda görülen oranda hesaplanacak vergiyi üç yıl içinde, her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere altı eşit taksitte ödeyecek. Sevgililer cezalı duruma düşmemek için, aldıkları hediyenin vergisini belirtilen şekilde ödemeyi unutmamalılar.

Haberin Devamı

Otomobil, daire, yazlık, kıymetli taş gibi vergiye tabi hediye yerine, 3918 TL’lik istisna haddi altında kalan veya örf ve adete göre verilmesi uygun, vergiye tabi olmayan hediye almak da ayrı bir çözüm. Karar sevgililere kalmış. Bizden uyarması. Bu vesileyle tüm okurlarımızın Sevgililer Günü’nü kutluyoruz

Sıradaki haber yükleniyor...
holder