Tamer Heper Siteden ayrılınmaz
HABERİ PAYLAŞ

Siteden ayrılınmaz

Haberin Devamı

Bir sitede oturmaktayım, site üç bloktan oluşuyor. Bir blok mantolama yaptırmak istiyor. Bunun için blokların birbirinden ayrılması mı gerekiyor, yoksa tüm kat maliklerinin buna izin vermesi mi gerekiyor? O.G.

Öncelikle şunu hatırlatayım. Birden çok bloğun bulunduğu sitelerde her bloğun kendisi ile ilgili problemi kendi içinde hallolunur. Sizin bloğunuzun yalıtım ihtiyacı var ise bunu kendi içinizde halledeceksiniz. Bunun için diğer blokların iznine gerek yoktur. Mantolama ısı yalıtımı kapsamında olduğundan burada Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 42’nci maddesine bakmak gerekecektir.

[[HAFTAYA]]

Bu maddede ısı yalıtımı için aranan karar nisabının sayı ve arsa payı çoğunluğu olduğu yazıyor. Dolayısı ile siz kendi bloğunuz içinde sayı ve arsa payı çoğunluğu ile karar alarak mantolama işini yapacaksınız. Böyle bir iş için ise siteden ayrılmak falan gibi bir çözüm yoktur. Siteden ayrılmak zaten mümkün değil, bunun için sizin bulunduğunuz parselin ayrılması gibi bir mana çıkmaktadır ki bir proje içinde yapılmış, ortak alanları, ortak tesisleri olan binalar bir birlik içindedir. Bunu aklınızdan çıkarın ama konu açıldığında söylediğim şeyleri sizin için de tekrar etme ihtiyacını duyuyorum. Öncelikle konuyu bir mühendis ile inceleyin, bakalım sizin binanızın mantolama ihtiyacı var mı? Her bina mutlaka mantolanacaktır diye bir kural yok. Ancak ihtiyacı olan mantolanacaktır. Mantolama bir moda haline gelmemeli. İhtiyaç varsa mantolama yapılmalı. Bu birinci hatırlatmam. Birincisi teknikti ikincisi hukuki. Binaların cephesi ortak alandır. Mantolama ortak alanda önemli bir değişikliği gerektirir. Ortak alanlardaki değişiklik bazen proje tadilatını gerektirdiği gibi ortak alanlara müdahale bir nevi mülkiyet hakkına müdahale olduğu için tüm kat maliklerinin rızası ile yapılmalıdır. Dolayısı ile sayı ve arsa payı çoğunluğu ile karar alınacağı yönündeki kanun hükmü, bu maddeye 2007 yılında girmekle hatalı bir giriş yapılmıştır. Yani kanunun düzenlemesi yanlıştır. Bu tür yanlışlar son yıllarda çokça yapılmaktadır ki bu da kanun yapmaktaki özensizliği göstermektedir. Ata sözü gibi bir sözü tekrarlayarak yazımı bitireyim. Kanun yapmak zor iştir herkes yapamaz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder