Tamer Heper Sözleşmeler okunmalı
HABERİ PAYLAŞ

Sözleşmeler okunmalı

Emlak firması ile sözleşme imzaladım. “6 aydan aşağı olmuyor” denilerek sonradan 3 ayda olabileceğini öğrendiğim, fakat sonradan noter ihtarı ile sözleşmeyi feshettiğim dairemi kendi imkanlarım ile sattım ama firma dava açarak benden ücretini talep etti. Ben tüketici mahkemesine gidebilir miyim?

T.C. Okuyucumun sorusu toplumumuzun bir eksikliği. Nedir bu eksiklik? Şudur: Toplumumuz herhengi bir hukuki işlem yapacak olsa, önüne konulan sözleşmeyi okumadan, incelemeden imzalar. Bu çok yaygındır.

Sonra ihtilaf çıktığında “Ben bunu okumamıştım” der. Ancak sözleşme içindeki maddeler uygulansın diye konulmuştur. Tüketici hakları mevzuatı içinde haksız şart olarak tabir olunan şartlar dışında sözleşmedeki hükümler geçerlidir ve bu halde de sözleşmeyi okumadan imzalayan kimse bundan sorumludur. Sizin sorunuz içindeki şu, “Altı aydan aşağı olmuyor” cümlesinin ne manaya geldiğini çözemedim ancak çoğunlukla kullanılan standart sözleşmelerde, sözleşme yapıldıktan sonra belli bir süre içinde gayrimenkulün sahibinin daireyi satması veya firmanın getirdiği müşteriye sonradan malik tarafından firmadan habersiz satış yapılması durumunda bir takım tazminat haklarının doğacağı hükümleri bulunur.

Haberin Devamı

Bu hükümlere uyulmazsa tazminat hakkı doğmaktadır. Bir yerde emlak işi yapanlar da kendilerini teminat altına alır. Zira firma bir takım ilanlar vererek, masraflar yaparak müşteri bulmakta, müşteri evi görmeye geldiğinde mal sahibi ile müşteri birbirine kartvizitlerini veya telefon numaralarını vermekte, emlakçı gittikten sonra kendi aralarında satışı gerçekleştirmekte, bu yolla firma devre dışı bırakılmakta, bırakın para kazanmayı bir de zarara uğramaktadır. Bu nedenle ben okuyucuma daha çok zarara uğramaması için, emlak firması ile yaptığı sözleşmeyi dikkatle bir kere daha okumasını, sözleşme hükümlerine uymasını, zararının artmaması bakımından öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder