Tamer Heper Sporda suç var mı?
HABERİ PAYLAŞ

Sporda suç var mı?

Yeni bir boks dünya şampiyonu çıkmış, gazeteler övünçle bu haberi verdi. Ancak akla takılan hususlar var. Biri sokakta birine tekme atsa ceza görüyor ama maçlarda bütün futbolcular birbirine tekme atıyor. Hele şu gazete haberinde olduğu gibi boks müsabakalarında bırakın tekmeyi birileri birilerini bayıltana kadar dövüyor ama suç olmuyor bu nasıl iş? H.T.

Birilerine zarar verildiğinde tazminatla birlikte bir de müeyyide gerektirir. Ceza uygulanması gereken haller yasalarda sayılmıştır. Yasalarda sayılı olmayan fiiller suç olarak kabul edilmez, yasada yazılı olmayan cezalar uygulanmaz. Yasalarda vücut bütünlüğüne karşı fiiller cezalandırıldığı halde örneğin operasyon anlamında fiiller vücut bütünlüğüne müdahale olduğu halde suç teşkil etmez. (Örneğin estetik müdahaleler sünnet.) Spor karşılaşmaları da bunlardandır. Sporun içinde mevcuttur ama suç olarak nitelenmemiştir.

Haberin Devamı

Ancak okuyucumun sorusu içinde bulunan futbol karşılaşmasında bir oyuncu topa müdahale dışında bir başka futbolcunun peşinden koşup suratına yumruk atarsa bu suçtur. Bunun arkasından gelecek soruyu da ben sorayım. Futbolcu diğerinin suratına yumruk attığında suç da bir boksör karşısındakine yumruk attığı halde niye suç değil? Bunu suç saymayanlar “O sporun doğasında var olduğu için” diyor. Yani adına ‘spor’ denilince bağışıklık kazanıyor. Dikkat ederseniz suç saymayanlar için dedim.

Benim fikrim ise başka. Hem bir insan olarak hem de bir hukukçu olarak şahsi görüşüm şu: Spor beden ve ruhu geliştirmek için yapılır, üstelik estetik yanları da vardır. Ancak boks sporunun sağlıklı olduğunu ve estetik olduğunu kimse iddia edemez. Bana göre de spor değildir. Bunu savunanlar boksun da kuralları olduğunu söylüyor. Birbirine yumruklayarak bayıltmanın kuralı ne ola ki? Hele hele Tayland Boksu denilen türde sadece yumruk da yok.

Tekme tokat da var. Ancak bugün bu karşılaşmalar büyük paralar kazandırıldığı için karşı çıkan yok. Ama boks yapanların hayatının devamını izlerseniz hepsinin hayatının sakat olarak sürdüğünü, perkinson gibi hastalıkların pençesinde olduklarını, büyük çoğunluğunun toplumun önüne gelmeden sakatlık nedeni ile hayata küstüğünü görürsünüz. İşte bu nedenlerle benim için boks bir spor değildir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder