Tamer Heper Süre 20 seneydi
HABERİ PAYLAŞ

Süre 20 seneydi

Haberin Devamı

Kardeşler olarak ortak olduğumuz tarlamızın bir kısmı 1995 yılında istimlak edildi. Olay şöyle oldu, belediye bizlerden yola terk edilecek kısım için imza aldı ama para ödemedi. Yaptığı bu istimlak için para ödemesi gerekmez miydi? S.A.

Sizin bu konuyu düşünmeniz için bayağı zaman geçmiş, 20 yıl içinde hiçbir hukukçu ile bu konu konuşulmadı mı? Önce sizin olayınızın adını koymak lazım yani sizin araziniz kamulaştırıldı mı veya eski adı ile istimlak edildi mi? Kamulaştırma yapmak için önce bir seri hukuki işlem yapmak gerekir. Bunun içinde, kamu yararı kararı almak, sonra kamulaştırma kararı almak, taraflara tebliğ, sizin olayınızın geçtiği tarihte istimlak bedelinin bir heyetçe tayini, bu bedelin bankaya yatırılması, bunların size tebliği gerekirdi.

Bunlar istimlakin olmazsa olmaz unsurlarıydı. Sonra şekil değişti, şimdi yine kamu yararı kararı, kamulaştırma kararı alma safhası var ancak yeni sistemde devreye pazarlık girdi.

Önce mal sahibi ile değer için pazarlık yapılıyor, pazarlıkta uyuşulmaz ise mahkemeye başvuruluyor, mahkeme gayrimenkulün değerini belirliyor, bu değer gayrimenkulün maliki adına bankaya yatırılıyor, banka makbuzu mahkemeye ibraz ediliyor ve mahkeme kamulaştırılan arazinin idare adına tesciline karar veriyor. Gördüğünüz gibi bir gayrimenkulün kamulaştırılması öyle ayak üstü imza atmakla olmuyor.

Her kamulaştırmada bir bedel ödeniyor. Ancak bazı hallerde kamuya terk işlemi yapılıyor. Sizinki olsa olsa kamuya terk ama onun da öyle ayaküstü olmaması lazım. Ancak sizin ayak üstü neye imza attığınız da belli değil. Dolayısı ile size “Buna imza geçersizdir” veya “Şu kadarı geçerlidir” deme imkanım yok. Benim önerim öncelikle durumunuzu tapu müdürlüğünden incelemeniz. Belki de arazinin tümü halen sizin adınıza kayıtlı. Şayet adınıza kayıtlı değilse bile en azından yapılan hukuki işlemin niteliği nedir onu görürsünüz. Kamulaştırma nedeni ile yapılan hataların düzeltilmesi için de kamulaştırma kanununun 38’inci maddesine göre 20 sene süre var, siz neredeyse onu bile geçirdiniz ama işin iç yüzünü öğrenmekte yine de yarar var. Bence siz hemen tapu müdürlüğünün yolunu tutun hatta bunu bir meslektaşımla birlikte yapın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder