Tamer Heper Süreleri izlemelisiniz
HABERİ PAYLAŞ

Süreleri izlemelisiniz

İcra marifeti ile bir daire satın aldım ancak içinde oturan var ve çıkmak istemiyor. Oysa ben burayı kendi ihtiyacım için aldım ve oturacağım. Buna karşı nasıl

[[HAFTAYA]]

davranmalıyım? M.B.

Bu daireyi aldınız ve kendi ihtiyacınız var ise her zaman öncelik verdiğim hususu tekrar edeceğim. En iyi şey sulhen anlaşmaktır. Bu gibi durumlarda karşılıklı görüşerek ve içinde oturana süre tanıyarak sulhen anlaşılabilir. Ancak sulhen anlaşılması durumunda dahi bunun yazılı hale getirilmesinde yarar vardır. Örneğin bir tahliye taahhüdü almak gibi. Ancak bütün bunlar olmuyor ise geriye dava yolu kalır.

Haberin Devamı

Dava yolunu da ikiye ayırmak mümkün. İçinde kiracı var ise ve içinde malik var ise. Şayet içinde kiracı varsa satın alma ile yeni malik kiralayan durumuna geçer. Bu halde de ihtiyaç nedeni ile tahliye davası açılması gündeme gelir. İhtiyaç nedeni ile tahliye davaları kira sözleşmesinin bitimini müteakip bir ay içinde açılır. Yani sözleşmede yazılı kira döneminin bitimini beklemek lazım.

Ancak yeni maliklerin bu konuda bir avantajı vardır, o da şudur: Şayet kira döneminin bitimine altı aydan daha uzun bir süre var ise yeni malik tapuda adına tescilden sonraki bir ay içinde kiracıya bir ihtarname keşide ederek kiracıya altı aylık bir süre verir, bu sürenin sonunda kiracı hâlâ çıkmadı ise altı ayın sonunda ihtiyaç nedeni ile tahliye davası açabilir. Ancak bu davada ihtiyacını ispatlamak zorundadır.

Şayet tapuda tescilden sonra dönem bitimine altı aydan az zaman var ise bu altı ayı beklemez, dönem sonunda tahliye davasını açabilir. İçinde malikin oturduğu durumlarda iki fikir ileri sürülmüştür. Birincisi ve daha mantıklı olanı şudur: Malik artık malik değildir, binada fuzuli şagil dediğimiz hukuki dayanağı olmadan oturan biridir ve fuzuli işgal gerekçesi ile dava açılabilir. İkinci görüş biraz mantığa terstir. Eski malik mülkiyet hakkını kaybetmiştir ve artık kiracıdır. Bu halde kiracılara tatbik edilecek hukuk yolları uygulanmalıdır. Oysa kira ilişkisi karşılıklı muvaffakat ile kurulan bir ilişkidir ama bu görüş de sistemde yar almaktadır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder