Tamer Heper Tahliye isteyebilir
HABERİ PAYLAŞ

Tahliye isteyebilir

Haberin Devamı

Ben hukuk fakültesi birinci sınıf öğrencisiyim. Size sorularım olacak. A, dairesini aylık 1000 TL karşılığı kullanması için B’ye sözleşme ile bırakmışsa ve sonradan A daireyi C’ye satmışsa, C, B’den daireden çıkmasını isteyebilir mi? E.S.

Hukuk fakültesinde okuyan kardeşlerime kapım her zaman açık, onların problemlerini çözebildiğim kadar çözmek boynumun borcu. Genç meslektaşlarımı zorlu bir tahsil ve zorlu bir meslek hayatı bekliyor. Bunu onlar için ne kadar kolaylaştırabilirsek o kadar mutlu oluruz. Benim yanıtım bu defa biraz gecikmiş.

Çünkü yığılı yüzlerce soru içinde ancak rastlayabildim ve soru bana fakültedeki günlerimi hatırlattı, bir pratik çalışma sorusu gibi. Aynı geçmiş günlerdeki hava. Evet şimdi olaya geleyim. Önce hukuki vasıf. A bir daireyi B’ye ayda 1000 TL karşılığı kullanması için teslim etmişse bu kiralamanın tarifine giriyor.
[[HAFTAYA]]
Yani A ile B arasında yapılan sözleşme kira akdi. Kira ilişkisinde kiraya veren, gayrimenkul kirada iken dairesini satabilir, hukuki bir engel yok. Satın alan C de ihtiyaç nedeni ile tahliye davası açabilir. İhtiyaç nedeni ile tahliye davaları, kira dönemi bittikten sonraki bir ay içinde açılır. Ancak yeni malikin bir avantajı vardır.

Şayet kira döneminin bitimine altı aydan daha uzun bir süre varsa, yeni malik kiracıya tapudaki tescilden sonraki bir ay içinde ihtarname göndererek altı ay sonra tahliye davası açabilir. Yani yeni malikin süre yönünden bir avantajı vardır. Ancak açtığı davada ihtiyacını ispatlamak zorundadır. Bu yönden herhangi bir avantajı yoktur.
Soruda aylık 1000 TL bedelle denilmeseydi bu defa dairenin kira değil intifa hakkının devredildiği ihtimali de gündeme gelirdi ki bu halde dahi A kuru mülkiyet sahibi olurdu ve yine kuru mülkiyetini C’ye satması mümkündü. Ancak bu halde intifa hakkı sahibi B’nin tahliyeyi talep hakkı bulunmayacaktı. Bilmem anlatabildim mi?

Maaş kesilmez
Babamdan bağlanan emekli maaşını almaktayım. Babamın ölümünden sonra borçları ortaya çıktı. Mirası reddetmeyi düşünüyorum. Ancak reddetmem halinde emekli maaşının da kesileceği söylendi. Emekli maaşı kesilir mi? E.A.

Mirasın reddi, babanızdan kalan tereke içindeki malvarlığının reddidir. Dolayısı ile babanızın malvarlığı içinde size kalan emekli maaşı yoktur. Bu size yasayla tanınmış bir haktır, tereke içinde yer almaz. Dolayısı ile mirası reddetmeniz halinde babanızdan kalan maaş kesilmez.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder