Tamer Heper Tanıklık bir görevdir
HABERİ PAYLAŞ

Tanıklık bir görevdir

Haberin Devamı

Ben bir firma çalışanıyım. Firma bazı arkadaşları nedensiz olarak işten çıkardı, onlar da dava açtı. Davada beni de tanık olarak göstermişler. Şimdi çalıştığım işyerinin aleyhine tanıklık yapsam beni de işten çıkarırlar mı? E.D.

Okuyucumun sorusu bıçak sırtında bir denge. Anlattığı husus, tazminat ödenmeden birtakım kişilerin işten çıkarıldığı. Peki kendisi de işten çıkarılamaz mı? Görünen o ki elbette çıkarılabilir. Bunun tek istisnası, kendisinin vaz geçilmez olması. Şayet kilit personel ise çıkarılamaz derdim, ya değilse? Yukarıda sölylediklerim ne yazık ki hayatın gerçeği.

[[HAFTAYA]]

Şimdi de hukuki ve ahlaki olanı. Tanıklık bir olaya vakıf olan kişinin olayı adli mercilere aktarmasıdır. Adli mercilere de doğrusu söylenir. Bu ahlaken de böyledir hukuken de böyledir. Yalan şahitlik suçtur. Dolayısı ile karşısında mağdur arkadaşları varken birine “Git patronun lehine tanıklık yap” denilebilir mi? Elbette denilemez. O halde benim önerim tanıklık yapıp doğruyu söylemesidir. Peki patronla arası nasıl olur. İşte dedim ya bıçak sırtında. Tabii bir de okuyucumun sorusunu iki cepheli anlamalıyız. Belki de şunu merak ediyor: Benim mahkemede tanıklık yapmam gerçekten iş hukuku mevzuatına göre tazminatsız iş akdi sebebi midir? Hayır mahkemelerde doğruyu söylemek bir görevdir. Görevini yapan kimsenin işine haklı nedendir diye son verilmez. Burada düşünülecek şey, haklı nedenle değil, haksız olarak işine son verilip verilmeyeceğidir ki mesele buradadır. Ben bir hukukçu olarak doğruyu yapmasını öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder