Tamer Heper Tenkisin şartları var
HABERİ PAYLAŞ

Tenkisin şartları var

Haberin Devamı

Murisin ölümünden önce yaptığı karşılıksız kazandırmaların tenkise tabi olması için şartlar nelerdir? Bunun için açılacak davanın süresi var mıdır? B.E.

Murisin, mirasçılarından mal kaçırmaya yönelik karşılıksız kazandırmaları tenkise tabidir. Bunun şartları vardır. Birincisi tenkis talebinde bulunulabilmesi için bulunacak kişinin mahfuz hisseli mirasçı olması gerekir. Mahfuz hisseli mirasçı olmayan biri tenkis talebinde bulunamaz. İkincisi, tasarrufun mahfuz hisseyi aşması gerekir.

[[HAFTAYA]]

Sadece tasarruf nisabı içinde kalan bağışlamalar tenkis konusu yapılamaz. Mahfuz hisseli mirasçılar, eş, alt soy, ana-babadır. Bunun dışındaki mirasçıların mahfuz hissesi yoktur. Bedeli mukabili yapılan işlemler için tenkis talebinde bulunulamaz ancak özellikle gayrimenkuller için işlem satış gibi gösterilip gerçekte bağış yapılmışsa, belgelenmek sureti ile tenkis talebinde bulunulabileceği düşünülse de burada muvaza söz konusu olduğundan doğrudan doğruya işlemin iptalini dava etmek gerekir. Tenkis talebinde bulunmak süreye tabidir.

Tenkis davası açma hakkı mirasçıların saklı paylarının zedelendiğini öğrendikleri tarihten başlayarak bir yıl ve her halde vasiyetnamelerde açılma tarihinden, diğer tasarruflarda mirasın açılmasından sonraki on yıldır. Okuyucumun sorusundaki ifadesinden öğrenci olduğu izlenimini edindim, yoksa bilmeden bu okuyucumun ödevini mi yaptık, öyleyse bile yine de bir hizmet yaptık ama benim önerim bundan sonra kendisi araştırmalı. Hazıra konmak yok.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder