Hakan Çelik Türkiye'den de Bill Gates çıkar mı?
HABERİ PAYLAŞ

Türkiye'den de Bill Gates çıkar mı?

Haberin Devamı

Küresel bilişim pazarı 2015’te 2,5 trilyon dolara ulaşacak... 2023 hedefleri doğrultusunda Türkiye’de bilişim sektörü 160 milyar dolarlık pazara erişecek... “Bulut” (Cloud) adı verilen ve verilerin bilgisayar ortamında saklanıp paylaşılmasını anlatan teknoloji, yakında 14 milyon yeni iş fırsatı ve 1.1 trilyon dolar gelir sağlayacak...

İşin özeti şu: Ticaretle uğraşıyorsanız ve teknolojiyi takip edemezseniz yok olmaya mahkûmsunuz. Benzer durum kişisel kullanım için de geçerli. Bu yarışı izleyemeyenler geride kalacak. Geleceğin dünyasında en sık duyacağımız kavramlar; mobilite, bulut, büyük veri, güvenlik, kurumsal ve sosyal ağlar. Metrolar, uçaklar, feribotlar, yüksek hızlı trenler, hastaneler, üniversiteler, silahlı kuvvetler bu teknolojileri kullanıyor. İsveçli Volvo’nun şu an üzerinde çalıştığı kaza yapmayan otomobiller fikrinin arkasında da birbiriyle haberleşen araçlar var.

[[HAFTAYA]]

Bu bilgileri, üçüncüsü düzenlenen Türkiye Bilişim Zirvesi 2014’te elde ettim. Ankara JW Marriot Otel’deki etkinlikte Microsoft Türkiye CEO’su Tamer Özmen’le birlikteydik. Microsoft, bilişim alanında dünyanın en büyük şirketi. Araştırma, geliştirme (AR-GE) bütçesi tam 10,5 milyar dolar! Yeryüzünde yaşayan insanların önemli bölümü hayatlarının bir kesitinde mutlaka Microsoft hizmet ve ürünleriyle karşılaşıyor. Şirket kısa süre önce Finlandiyalı Nokia’yı bünyesine katarak mobil cihazlar ve telekomünikasyon alanında da iddialı hale geldi.

* * *

Microsoft Bilişim Zirvesi’nin önemli başlıklarından biri, kamuda teknoloji kullanımıydı. Bu konu, doğrudan vatandaşların hayatını ilgilendiriyor. Türkiye’de ileri teknoloji ürünü yazılım ve uygulamalara sahip kurumlar arasında Diyanet İşleri Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Ankara’nın ulaşımından sorumlu EGO, TBMM, Anadolu Ajansı da var. Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Naci Koru “e-vize” uygulamasıyla ilgili çok etkileyici bir sunum yaptı. Türkiye, bu sistemi dünyada kullanan -muhtemelentek ülke.

Dışişleri’nin sitesine giren herhangi bir yabancı, yurt dışındaki temsilciliklerimize gitmeden 3 dakika içinde zahmetsizce vize alabiliyor. Dışişleri bu teknoloji uygulamasıyla Maliye’ye yüz milyonlarca dolarlık katkı sağlıyor. Dünyada önemli şirketleri yönettikten sonra Türkiye’de Microsoft’un CEO’luğuna getirilen Tamer Özmen’in öne çıkardığı “Açık Akademi” uzaktan erişim yöntemiyle bilgisayar ve yazılım teknolojilerinde uzmanlaşma sağlayan bir program. Microsoft’un bu hizmeti ücretsiz. Söz konusu programı bitirenler, uygulama geliştirerek belli sürede ciddi kazanç elde edebiliyor. 78 ilde 158 bin kişi Microsoft ile bilgisayar kullanmayı öğrenmiş. Blackberry’yi kuran Mike Lazaridis İstanbul’dan Kanada’ya göç etmiş bir Rum ailenin çocuğuydu. “Açık Akademi” gibi fırsatlarla Türkiye’nin de Lazaridis’lerini, Bill Gates’lerini çıkarabileceğine inanıyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder