Tamer Heper Üç yılınız doluyor
HABERİ PAYLAŞ

Üç yılınız doluyor

Haberin Devamı

Birinden 1350 TL alacağım vardı. Bana Ağustos 2011 vadeli bono verdi. Bonoların geçerlilik süresi nedir? Bonu veren adamın malvarlığı yok, ne yapabilirim? ? M.C.

Bonoların keşidesine başvuru süresi üç yıldır. Ancak bu, üç yılın sonunda bonoyu ‘yırtıp atın’ anlamına gelmez. Üç yıldan sonra borçlu aleyhine kambiyo senedine ilişkin takip yapamazsınız ama adi takip dediğimiz ‘ilamsız takip’ yapar, borçluyu yine takip edersiniz. Ancak bonoya, borcun varlığına delil olarak, belgeler arasında yer verirsiniz.

[[HAFTAYA]]

Ancak size ay hesabı yapmak kalıyor. Üç yıl Ağustos’ta dolacak, ona göre hareket edin. “Borçlunun malvarlığı yok, şimdi ne yapayım?” diye soruyorsunuz. İyi ama bu soruyu sormak için biraz geç değil mi? “Borçlunun malvarlığı yoksa bu borca niye sebep oldunuz?” veya “Borçlunun malı mülkü yoksa bu bonoyu niye aldınız?” diye sormazlar mı? Elinizde bono olsun olmasın, borçluyu takiple bir sonuç almanız için, borçlunun malvarlığının bulunması şart.

Aksi halde yapabilecek bir şey yok. Borçlu şayet profesyonel bir borçlu ise malvarlığını gizlemiştir. Dolayısı ile piyasaya borç üstüne borç yapar, bir tek kuruş ödemez. Bu gibiler için eskiden bazı hallerde hapis tehdidi vardı. Hapis tehdidi karşısında gizli varlıklarından bu borcu öderlerdi. Şimdi hapis tehdidi de kalktı, artık alacağınızı tahsil, borçlunun sütüne kalmış. Bana kalırsa yapılacak en doğru şey bugün için, alacaklı olmamak yani size tavsiye edebileceğim bir şey yok. Kabahat bende değil, mevzuat böyle.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder