Tamer Heper Yakıt bedeli borcunuz yok
HABERİ PAYLAŞ

Yakıt bedeli borcunuz yok

Arsamı kooperatife verdim. Yapılacak inşaatta dairelerim olacaktı. Teslim 2011’de olacakken inşaat hâlâ tamamlanmadı, iskan alınmadı

[[HAFTAYA]]

hatta kat irtifakı bile yok ama 60’a yakın dairede oturuluyor.

Sitede kooperatif yönetim teşekkül ettirdi. Yakıt gibi masrafları topluyor. Benim de sahibi olduğum dairelerin bir kısmı satıldı, bir kısmı boş duruyor. Yönetim planı olmadığı halden benden boş daireler için aidat ve yakıt isteniliyor. Bu durumda ne yapabilirim? S.S.

Sizi teselli eder mi bilmiyorum ama 2011’de teslimi gereken kooperatif inşaatında bugünkü tarih itibarıyla oturmak mümkün ise ne mutlu size. Demekki inşaat oturulabilir hale gelmiş.

Haberin Devamı

Bu bile takdire şayan zira kooperatiflerin inşaatının uzun seneler süründüğü bir gerçekken sizinki bitme noktasında. Ancak kooperatifin yönetim teşekkül ettirmesi diye bir işlemi olamaz.

Yönetim dediğimiz Kat Mülkiyeti Mevzuatı’nın yürürlüğe girmesi ile mümkündür. Bir yapıda kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulu değil ise Kat Mülkiyeti Mevzuatı uygulanmaz, o sitede yönetim olmaz.

Yönetim planı da yok diyorsunuz ya, yönetim planı da Kat Mülkiyeti Mevzuatı’na dahildir. Kat Mülkiyeti olmayan binada yönetim planı da olmaz. Peki o zaman ortak gider ne olacak, mesela sizin sözünü ettiğiniz yakıt gideri? Bu tür giderleri kullananlar ödeyecek.

Yakıt giderini binada oturanlar ödeyecek. Şayet kat irtifakı kurulursa ve bağımsız bölümlerin üçte ikisi fiilen kullanılmaya başlanılırsa işte o zaman Kat Mülkiyeti Mevzuatı devreye girecek ve sizin boş daireler için dahi yakıt gideri ödemeniz gerekecek.

Bugün için gerekmiyor. Tabii sorulması gereken soru da şu: Bugüne kadar kat irtifakı neden kurulmadı? Kat irtifakı daha projenin tasdikinden hemen sonra kurulabilecek bir sistem ve bu halde siz dairelerinizin tapusunu alabilecektiniz. Bugün dairelerinizin tapusu da yok. Bütün bunlar sorulması gereken sorular ama bunların yanıtı bende yok.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder