Tamer Heper Yaş farkının önemi yok
HABERİ PAYLAŞ

Yaş farkının önemi yok

Dedem, eşi öldükten sonra eve gelen yardımcı kadına evlenme teklif ediyor. O tarihte 77 yaşında, yardımcı kadın ise 39 yaşında. Bu arada evini satış gösterip kadının üzerine yapıyor. Dedem şimdi 85 yaşında, vefatı halinde çocuklarının evden hak talep etmeleri mümkün mü? S.K.

Dedenizin evlenme tarihindeki yaşını ve bugünkü yaşını yazmışsınız. Bunun ne önemi var? Belli ki dedenizin ruhu genç. Bu nedenle de 39 yaşında bir hanımla evlenmesinde ne sakınca olabilir ki? “Mühim olan doğum tarihi değil, insanın hissettiği yaştır” derler. Bu söz benim değil, toplumda böyle bir laf dolaşır, gerçektir veya değildir bilemiyorum.

Haberin Devamı

Ben çoğunlukla bu yaş aralığında evlenenlerin ruhunun da uzun süre yerinde ve huzurlu kaldığına tanık olmadım da. Neyse dedikodu yapmayalım işimize bakalım. Önce miras meselesi. Şayet daire dedenin üzerinde kalsaydı, dedenin vefatı halinde eş dörtte bir hisseye, çocukları dörtte üç hisseye sahip olacaktı. Ancak bugün daire yeni eşin.

Yani bu durumda dedenin vefatı halinde çocuklara hisse yok. Peki bu durumda herhangi bir dava imkanı var mı? Evet var. Ancak açılacak davada yeni eşin tapuda devralırken satış olarak gösterilen devrinin gerçekte para ödenerek alınmadığının ispatı gerekecek. Dedenin vefatından sonra böyle bir durumun ispatı halinde de evlatları miras paylarının adlarına tescilini talep edebilecekler. Böyle bir davada da çoğunlukla tanık dinlenir, alıcı durumunda olan kişinin maddi imkanları araştırılır ve ona göre karar verilir. Ancak böyle bir dava dede hayattayken açılmaz, dedenin vefatından sonra açılır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder