Tamer Heper Yasa uygulanacak
HABERİ PAYLAŞ

Yasa uygulanacak

Babamların ortakları ile yaptığı inşaatta irtifak kurulmuş ama aslında altı kat olacak bina için anakent sehven 5 kat yazmış. Sonra imar affı çıkınca altıncı kat da ittifaka

[[HAFTAYA]]

katılmış ama bu binaya iskan alındıktan sonra bazı kat maliklerinden imza alınamayınca bina ittifaklı ama altıncı kat ittifak dışı kalmış. Bu durumda altıncı kat malikinin durumu ne olur? S.B.

Okuyucumun ifadesindeki bir hatayı düzeltirsem umarım konu aydınlanacak. Okuyucumun ittifak diye söz ettiği aslında ‘irtifak’ yani kat irtifakı. Bu ibare düzeltilince ortaya şu çıkıyor: Bina altı katlı, kat irtifakı da kurulmuş, hatta iskan izni bile alınmış. Kat irtifakı kurulu binalarda kat mülkiyetine geçebilmek için iskan izninin alınması şart.

Haberin Devamı

İskan izni alındıktan sonra kat irtifak sahiplerinin birlikte başvurması durumunda binada kat mülkiyeti tesis edilebilir. İşte kat irtifaklı binalarında, iskan izni olmasına rağmen okuyucum, kat mülkiyetine geçememişler.

Bu durumda altıncı kat maliki diğer kat malikleri ile benzer durumdadır. Bir gün bina ile ilgili bir girişimde bulunulacak ise tüm kat irtifakı sahipleri, kat mülkiyeti kurulmuş gibi haklara sahip olacaklardır. Zira yasada bir madde var, diyor ki; “Bir binada kat irtifakı kurulup da binanın üçte ikisi fiilen kullanılmaya başlanılmış ise bu binada kat mülkiyeti mevzuatı uygulanır. Okuyucumun binasının tamamı fiilen kullanılır durumda olduğuna göre, bu binada kat mülkiyeti mevzuatı uygulanacaktır

Sıradaki haber yükleniyor...
holder