Tamer Heper Yazlıkçılar yakıt bedeli öder mi?
HABERİ PAYLAŞ

Yazlıkçılar yakıt bedeli öder mi?

Haberin Devamı

48 daire olması gereken ancak henüz 24 dairesi tamamlanan yazlık sitede oturmaktayım. Bazı daire sahipleri yaz kış devamlı oturuyor benim gibi birkaç kişide sadece yazın oturuyor. Ancak kışın yakıt parası bizlere de paylaştırılıyor. Biz kışın oturmadığımız, yakıttan istifade etmediğimiz halde bu parayı ödeyecek miyiz? B.G.

Bu soruya vereceğim yanıt birkaç ihtimali içeriyor. Bunların içinden hangisi size uyuyor ise onu kullanacaksınız. Birinci ihtimal. Sizin siteniz henüz tamamlanmamış. Daha yapım aşamasında. Bu halde kat mülkiyeti mevzuatı uygulanmayabilir. Kat mülkiyeti mevzuatı uygulanmayan hallerde masraf, sadece kullananlar arasında bölüştürülür. Kat mülkiyeti mevzuatı uygulanmayan hal ne olur? Kat irtifakı kurulsa bile sitedeki bağımsız bölümlerin üçte ikisi fiilen kullanılmıyor ise kat mülkiyeti mevzuatı uygulanmaz.

[[HAFTAYA]]

Sizdeki durum bu olabilir. İkinci ihtimal. Sizde kat mülkiyeti mevzuatı uygulanıyordur. Örnek yukarıda verdim. Sitede fiilen kullanılan daire sayısı üçte ikiyi geçmiştir veya kat mülkiyeti tesis olunmuştur. (Sizde inşaat yarım olduğu için kat mülkiyeti tesisi ihtimali yok gibi.) Bu halde sizin sitenin yönetim planına bakacaksınız. Yönetim planında kışın oturmayanlar için yakıttan muafiyetle ilgili bir hüküm var mı? Planda denilebilir ki kışın oturmayanlar yakıt bedeline hiç katılmayacaktır veya kısmen katılacaktır vs. Yönetim planında benzer bir hüküm varsa bu uygulanacaktır. Üçüncü ihtimal. Sitenizde kat mülkiyeti mevzuatı uygulanıyordur ama yönetim planında yakacak konusunda bir hüküm yoktur. Bu halde yakıt gideri ortak giderdir. Herhangi bir kat maliki ortak tesis veya yerleri kullanmadığı veya kullanma ihtiyacında bulunmadığı gerekçesi ile bu ortak gidere katılmaktan kaçınamaz. O halde siz yakıt bedeline katılacaksınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder