Tamer Heper Yeterli delil var
HABERİ PAYLAŞ

Yeterli delil var

Bir süre önce arkadaşıma aracımı satması için vekalet verdim. Aracımı sattı ama paramı vermiyor. İstediğimde “Şimdi param yok” diyor. Bunu nasıl alırım? Örneğin bu tür konuşmaları ondan gizli kaydetsem bana bir delil olur mu? M.S.

Satışın bir yıla yakın olduğunu o günden bu yana paranızı alamadığınızı söylüyorsunuz, “Bugüne kadar niye sabrettiniz?” diye benim sormam lazım, bir aracın satış bedeli öyle ihmal edilecek bir rakam değildir.

Şimdi sizin olayınızın iki cephesi var, birincisi hukuki, ikincisi cezai cephe. Siz bu arkadaşınızdan araç bedeli kadar para alacaklısınız. Hukukumuzda vekaleten iş yapılması konuları esasa bağlanmıştır. Vekil, vekalet verenin istemi üzerine yürüttüğü işin hesabını vermek ve vekaletle ilişkili olarak aldıklarını vekalet verene vermekle yükümlüdür. Vekil, vekalet verene teslimde geciktiği paranın faizini de ödemekle yükümlüdür. Bu nedenle bir kere bu paranın size iadesi yasa hükmüdür ve iadede gecikilen her gün için faiz işlemektedir.

Haberin Devamı

Bu nedenle paranın size teslimini istemek yasal hakkınız veya bu nedenle icra takibi yapmak tabiidir. Sonra size ait bir paranın vekil tarafından kendi ihtiyacı için harcanmış olması suçtur. Bunun için savcılığa şikayette bulunmanız mümkündür.

Vekil ile konuşmalarınızı kaydedip delil olarak kullanmak niyetindesiniz. Birincisi buna ihtiyacınız yok, zira elinizde vekaletname var ve satış noterde olduğuna göre noter satış işlemini vekaleten yaptı. Yani sizin elinizde olayı ispat edecek yeterince delil var. Buna ilaveten ses kaydına ihtiyacınız yok. Ayrıca gizli yapılan bu tür kayıtlar delil olarak kullanılamaz. Hatta bazı hallerde suç teşkil eder. Bunu size önermem.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder