Tamer Heper Yetti artık destek primi
HABERİ PAYLAŞ

Yetti artık destek primi

Kayınvalidem emekli. Bir yerde formalite icabı çalışıyor gösterilmiş, emekli maaşından 310 TL kesiliyor. Mağduriyetini nasıl gideririz?

Y.O.

Başlıktan ne demek istediğimi anlamışsınızdır. Emekli maaşı demek, yıllarca çalışmış, SSK’ya prim ödemiş, yani yıllarca zaten SSK’ya destek olmuş birine yaşlılığında ölmeyecek ama sürünecek kadar aylık ücret bağlanmasıdır.

Bu ücretten bir de yüzde 15 destek primi kesilir ki bunun ne hakla ne vicdanla bir alakası vardır. Zira böyle bir kesinti yapılmazken bir gün emeklilere bir yazı gönderildi. Denildi ki: Emekli olup çalışmayanlar SSK’ya bildirimde bulunsun, bunlardan destek primi kesilmeyecek.

Haberin Devamı

Bildirimde bulunmayanların tümü çalışıyor kabul edilecek, yüzde 15 destek primi kesilecek.” Çalışmıyorum diyenler beyanda bulundu, emekli maaşından destek primi kesilmedi.

[[HAFTAYA]]

Bildirimde bulunmayanlara gelince işte burası zurnanın zırt dediği yer. Aradan yıllar yıllar geçti, emeklilerin maaşının yarısı kesilir oldu. Nedeni sorulunca “Siz aldığınız emekli maaşından yüzde 15 kesintiyi ödemediğiniz için bu kesinti artı faiz artı ceza toplamını kesiyoruz denildi.

İyi ama hiçkimse “Sana ödenen paradan yüzde 15’i getir yatır” demedi. Bu para kaynakta kesilecek paraydı. SSK yanlış yaptı parayı kesmedi. Bunda kesinti yapılıp yapılmadığını vatandaş bilmez.

Bankaya emekli maaşı olarak ne para yatırıldı o parayı aldı kullandı. Üstelik kendisinin de herhangi bir yerden kesinti yapıp bu parayı yatırması da gerekmiyordu. Bu resen yapılacak bir kesinti idi.

Dolayısı ile bir hesap hatası var ise bu, kurumun hatasıdır ve buna karşı ne ceza ne de faiz uygulanır. Ama bugün emeklilerin çoğundan maaşının yarısı prim borcu, ceza ve faiz olarak kesiliyor.

Bu son derece yanlış bir uygulamadır, çünkü bunların hiçbirinin “Ben çalışıyorum” diye beyanda bulunması gerekmiyordu. Beyanda bulunmayanlar çalışıyor kabul ediliyordu.

Yani prim ödeyecek emeklinin bir kusuru da yoktu. Şimdi sizin olayınızla bunun bağlantısı ne? Kayınvalideniz emekli, dolayısı ile çalışıyor ve yüzde 15 kesinti yapılıyor. Yani hemen hemen haklı olarak kesildiğine tanık olduğum ender hallerden biri.

Haberin Devamı

Yapılacak olan ne? Madem ki kayınvalideniz formalite icabı çalışıyor görünüyor, çalışmasına son vermek ve durumu SGK’ya bildirmek. Ama bir akım var ki çok ama çok haklı.

O da şu: Kardeşim emekliye verdiğiniz üç kuruş para, bundan destek primi kesmenin alemi ne? Adam üç kuruşla geçinemediği için yaşlı hali ile gitmiş çalışıyor, bu destek primini toptan kaldırın da bir hayır yapın bari.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder