Tamer Heper Yoksulluk kalmamış
HABERİ PAYLAŞ

Yoksulluk kalmamış

Haberin Devamı

Emekli biriyim ve emekli maaşımdan başka gelirim yok. Boşandığım ilk hanımıma mahkeme kararı ile nafaka ödüyorum ve halen de bir başkası ile evliyim. Boşandığım hanımın da ölmüş babasından kalan maaşı var. Bu durumda ne yapabilirim? Y.K.

Sizin nafakanızı boşanma davanıza bakan mahkeme tayin etmiş. Mahkemenin karar verdiği tarihteki maddi durumunuzun ne olduğunu bilemiyorum. Ancak eski eşinize bağlanan nafaka yoksulluk nafakasıdır ki miktarını tayin için bazı noktalara bakmak gerekir. Bunlar nafaka borçlusunun maddi durumu, nafaka alacaklısının ihtiyaçları gibi şeylerdir.

[[HAFTAYA]]

Dikkat ederseniz nafakanın adı yoksulluk nafakası. Yani nafakayı alan muhtaç duruma düşmüş olacak. Şayet şartlar eşit ise ve nafaka talep edenin de geliri varsa nafaka talebi buna göre değerlendirilir. Sizin durumunuza baktığımda siz de emekli maaşı ile geçiniyorsunuz, nafaka ödediğiniz eski eşinizin de emekli maaşı var yani neredeyse durum eşit. Ancak siz bir de nafaka ödeyince adeta siz muhtaç duruma düşüyorsunuz ki bu adil olmuyor. Dolayısı ile eski eşinizin de almakta olduğu maaş onun muhtaç durumuna son vermiş olabilmektedir.

Bu durumda yapılacak şey mahkemeye başvurup eski eşin muhtaç durumunun son bulduğu artık sabit bir gelirinin bulunduğu bu nedenle de nafaka ödemesinin son bulması gerektiği ileri sürülerek nafakanın kaldırılması davası açmaktır. Bizde eski alışkanlık halen sürüyor. 2002’den bu yana yeni Medeni Kanunumuzla hukukumuzda kağıt üzerinde bazı şeyler değiştiği halde eski mantık değişmemiştir. Eski mantığa göre koca, durumu ne olursa olsun karısına nafaka ödemelidir. Oysa bugün gerektiğinde karısının eski kocasına nafaka ödemesi mümkündür. Ancak tatbikatta halen bu adil terazinin devreye girdiğini görmedim, muhtemelen siz de bu mantığın kurbanısınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder