Tamer Heper Yöneticinin sorumluluğu var
HABERİ PAYLAŞ

Yöneticinin sorumluluğu var

Sitemizin eski yöneticisi kapıcının SSK primlerini ödememiş. Bu nedenle 14 bin lira ancak yapılandırma ile ödendi. Sonra kat malikleri kararı olmadan kapıcıyı işten çıkarmış. Bu nedenle de kapıcıya ücret ödemesi yapmadığını öğrendik ve 8 bin lira borcumuz olduğunu gördük. Bütün buları ödedikten sonra eski yöneticiye rücu edebilir miyiz? * B.Ç.

[[HAFTAYA]]

Apartman veya site yöneticiliği görüldüğünden çok daha zor işlerdir. Özellikle bu işi yapanlar amatör yöneticidir. Yani bir toplantı yaparsınız, sitede oturan birini yönetici seçersiniz. Yönetici dediğiniz kimsenin asgari bir hukuk bilgisi, bir miktar yöneticilik vasfı, az bir şey de elinin kalem tutması yani hesap kitap bilmesi lazım. Çoğunlukla bunlara bakılmaz, emekli olmuş, hatta çalışma hayatı olmayan kimseler seçilir. Onun da üzerine birçok iş yükü yüklenir. Bu da yetmiyormuş gibi bir kısım kat maliki ödemelerini yapmaz yönetici de aidat toplayamaz.

Haberin Devamı

Şimdi yukarıda özetlediğim durum dışında, bir yönetici aidatları toplamasına karşın bunları yerlerine uygun kullanmıyor da siteyi borç ve sorumluluk altına sokuyorsa elbette verdiği zarardan sorumludur. Hatta biraz daha ileri gideyim. Yeterli aidat toplamış olmasına karşın, bunları yerlerine ulaştırmadığı gibi bu paraların hesabını veremiyorsa emniyeti suiistimal dediğimiz güveni kötüye kullanma suçunu işlemiş olur. Ancak gerekli özeni göstermiş, aidat ödemelerini yapmayan bağımsız bölüm maliklerini takip etmiş, buna rağmen para toplayamamış, bu nedenle site borç altına girmişse bu durumda yöneticiyi suçlayamayız.

Zira hiçbir yasa maddesi, sitenin borçlarını yönetici cebinden öder demez. Böyle bir durumda site borcunu öder ama sonra ödemelerini aksatan bağımsız bölüm maliklerine rücu eder. Bu nedenle durumun açıklığa kavuşması için denetçi raporu önemlidir, bu dahi yetmez ise bir hesap inceleme komisyonu kurulabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder