Tamer Heper Zam talebinde süreler değişti
HABERİ PAYLAŞ

Zam talebinde süreler değişti

Mayıs ayında kira sözleşmem son bulacak. Kiralayan benden sözlü olarak kira zammı istedi ama yazılı herhangi bir girişimi olmadı. Şimdi ben Mayıs ayında kiraya zam yapmak zorunda mıyım? L.B.

Öyle bir soru sormuşsunuz ki nereden başlasam diye uzun uzun düşündüm. Şimdi “Bunun neresi uzun, istediğin gibi kısa sorduk” diyeceksiniz biliyorum, ama ‘kazın ayağı öyle değil’. Bakın nasıl? Kira artırım taleplerinde önemli birkaç değişiklik oldu. Şimdi onları sıralayayım. Birincisi, kiracıdan kirasının artırılması istenecek ise (son zamanlara kadar) dönem sonundan 15 gün öncesine kadar artırım talebinde bulunulması gerektiğini yazardım.
[[HAFTAYA]]

Haberin Devamı

Şimdi bu süre değişti, bir ay oldu. Yani kira zammı isteyen kiralayan, bunu kiracıya dönem sonundan en az bir ay önce bildirecek. Bu bildirim eskiden ispatlanmak şartı ile her türlü yolla olabiliyordu, artık yazılı olacak. Kiralayan isterse yazılı bildirim yapmadan da kira tespit davası açabilir. Ancak bu davayı yine dönem sonuna en az bir ay kala açacak. Eskiden dava dilekçesinin en az 15 kala kiracının eline geçmesi şartı aranıyordu artık dava açma şartı aranacak. Derken değişmeyen bir husus, şayet kira sözleşmesinde artırım şartı var ise bu sürelere bakılmayacak, dönem sonuna kadar geçmiş dönem başı itibarıyla kira artırımı istenilebilecek. Nihayet okuyucumun durumuna gelebildim. Okuyucum kira sözleşmesine bakacak, hususi hükümler başlığı altındaki maddeler içinde artırım şartı var ise kiralayan her zaman kira artırımı talebi ile kira tespit davası açabilir. Şayet sözleşmede artırım şartı yok ise bu Mayıs ayı için artırım talep etme hakkını kaybetti, artık öteki Mayıs’a. Ancak bunu kiranıza zam yapmayın anlamına almayın. Doğrusu her zaman hakkaniyet ile davranmak ve iyi niyetli olmaktır. Siz yine de yasal zammı yapın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder