Tamer Heper Zaman aleyhinize
HABERİ PAYLAŞ

Zaman aleyhinize

Haberin Devamı

Miras paylaşımı sonucunda bize bir dükkan düştü ve tapusunu aldık. İçinde bir şirket var ve bizden tahliye için birkaç ay izin istediler, verdik. İzin verdiğimiz süre bitti ama çıkmadılar. Kiraları çok düşük ve kira zammı da yapmadılar. Elimizde kira sözleşmesi de yok. Bunları çıkarmak için ne yapmalıyız? F.Ş.

Ben her zaman, ihtilaf başlamadan olaylar birbirine karışmadan danışmanın yararlı olacağını söylerim ya, işte bu da onlardan. Şayet ilk paylaşım sırasında bunu sorsaydınız, yeni malik sıfatı ile bir ay içinde ihtarname gönderip altı ay sonra tahliye davası açacaksınız derdim. Bugün için o imkan yok, çünkü süreler geçti.


[[HAFTAYA]]

Bugün için de size iki imkandan söz edip “Düşük kira ile oturuyorlarsa, kira tespiti davası açın, kirayı arttırın. Sonra ihtiyaç nedeni ile tahliye davası açın, bu davada ihtiyacınızı ispat edin tahliye kararı alın” diyecektim. Bunları yine söylüyorum ama işiniz normalden daha uzun sürecek. Nedeni şu: Gerek kira artırımı amacı ile açılan ‘kira tespiti davası’ ve gerekse ihtiyaç nedeni ile açılacak ‘tahliye davası’nın açılışı süreye bağlıdır. Kira tespit davası, yeni dönem başlamadan önce ve en geç bir ay kalaya kadar açılabilir.

Bu süre geçtikten sonra açılan dava ancak bir dönem sonrası için sonuç doğurur. Sonra ihtiyaç nedeni ile tahliye davası da dönem bittikten sonraki bir ay içinde açılabilir. Bu sürelerin başlangıcı da kira sözleşmesindeki başlangıç tarihidir. Ancak sizin probleminiz de burada başlıyor. Elinizde yazılı kira sözleşmesi yok, o halde kira döneminin başlangıcını ispatlamak zorundasınız. Zira kiracı sizin iddia ettiğiniz başlangıç tarihine itiraz edecektir. Sizin meselenizin uzama nedeni bu ve muhtemelen kiracı bunun farkındadır. Önerim, tez vakitte bir meslektaşımın yardımını alın, vakit kaybetmeyin. Önünüzde uzunca bir süre kaybı ihtimali olacak, bari işlemlere bir an önce başlayın. Zira zaman alayhinize çalışıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder