Tamer Heper Zaman geçmiş dert etmeyin
HABERİ PAYLAŞ

Zaman geçmiş dert etmeyin

Haberin Devamı

Dedeme 1946’da milli emlaktan arazi satılmış. Taksit ödeme süresi içinde dedem bu yeri muhtar senedi ile satmış. Sonra bu yerden kadastro geçti ve o tarihlerde de dedem öldü. Sonra bize bu yer için ödeme emri geldi ve biz bu parayı ödedik. Ancak akrabalarımız ‘Dava açsaydınız niye ödediniz?’ diye bize sitem etti. Ödemekle hata mı ettik? İ.A.

Değerli okuyucum, küçük bir hesap yaptım, bahsettiğiniz konu 68 senelik bir mesele. Bu süre içinde kim bilir neler geldi neler geçti. Sizden istenen para acaba ne parasıydı, kim istedi, bu parayı ödediniz kime gitti? Bunlar akla gelen ilk sorular. Üstelik miktarını da bilmiyorum. Acaba tartışmaya değer mi? Ancak akrabalarınız bu borcun mahiyetini biliyorlar da mı size sitem ediyorlar, yoksa bu ödemelerden onların da hissesine düşen olacak korkusu ile ‘Bize ne ödemeseydin, biz karışmayız’ mı diyorlar?

[[HAFTAYA]]

Bu paranın ne parası olduğunu bilmeme imkan yok. 68 senelik bir olay içinde akla hayale gelmedik borç ilişkisi çıkabilir. Ancak akla gelenler, bu para miras nedeni ile oluşmuş bir veraset ve intikal vergisi olabilir veya dedeniz satılamaz kaydı olan bu araziyi muhtar senedi ile birine satmıştı ya işte o kimse ödediği bedeli geri istemiş olabilir. Zira tapuda kaydı olan bir arazi muhtar senedi ile satılamaz, böyle bir satış geçersizdir. Şayet miras nedeni ile doğmuş bir veraset vergisi ise elbette ödeyeceksiniz. Muhtar senedi ile satın alan adamcağız bu yere sahip olamadığı için onun da parasını geri ödeyeceksiniz. Bir emlak vergisi (arazi vergisi) ise bunu da ödeyeceksiniz. Bana kalırsa siz işi bitirmişsiniz, söylenenlere aldırmayın, kafanıza takmayın. Şayet ödenen para çok büyük bir para ise bir meslektaşıma başvurun, size görderilen ödeme emrini incelesin ve size bir miktar teselliyi de o yapsın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder