Esra Karayel Zirvenin yolculuğu başladı
HABERİ PAYLAŞ

Zirvenin yolculuğu başladı

Ocak ayı sonundaki düşüşe tepki olarak başlayan yukarı hareket ekonomik veri akışı desteğiyle 82 bin direncini kırdırdı.

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda endeks, geçen haftaki yazımda belirttiğim gibi olumlu veri akışı sonrası gelen alımlarla, kısa vadede ilk hedefi olan 82 bin seviyesini kırdı. Haftalık bazda yüzde 4.6 artışla 83 bin 451’ten kapanış yaptı.

Dış borsalarda ralliye devam

Yurtdışında merkez bankaları tarafından yapılan açıklamalar piyasalar tarafından olumlu karşılandı. Amerika ekonomisine ilişkin olumlu verilerin gelmesi ise küresel borsalarda da rallinin devam etmesini sağladı. Amerika, Almanya, İngiltere ve Japon borsaları yeni zirveler yaptı.

Haberin Devamı

Para piyasalarında da yurtiçi ve yurtdışı ekonomik veriler takip edildi. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin faiz politikası ile ilgili açıklamaları takip edildi. Draghi açıklamasındaAvrupa’nın geçen seneden daha iyi durumda olduğunu ifade etti.

Dolar en yüksek seviyede

Amerika’da istihdam verilerinin iyi gelmesi üzerine dolar, yen karşısında 2009’dan beri en yüksek seviyeye çıktı. Yurtiçinde cumayı 1.8020 TL’den kapattı. Bonolarda ise gösterge olan 7 Ocak 2015 vadede faiz yüzde 5.78 oldu.

Küresel piyasalarda ekonomik verilerin olumlu açıklanmasıyla endekste yeniden zirvenin görülme yolculuğu başladı.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Piyasalarda olumlu hava devam edecek. Ancak yurtdışında bozulmalar ve olumsuz veri akışı olduğu takdirde endeks de bundan nasibini alır. Orta vadede yine endekste 90 bin hedefinin tekrar gündeme geleceğini hatırlatmak isterim. Verileri ve açıklamaları yakından izleyelim.

İlk hedef 85 bin 300 seviyesi

Endekste kısa vadede ilk hedef 85 bin 300 seviyesi olarak gözüküyor. Bu seviyenin aşılması için işlem hacminde artış gerekiyor. Para girişinin devam etmesi ise yukarı trendin devam ettiğinin göstergesi olacak.

Para piyasalarında bu hafta açıklanacak önemli ekonomik veriler takip edilecek. Haftanın gündeminde salı günü açıklanacak cari açık verisi var. Rekabet Kurumu’nun bankalara ceza konusunda kararı da izlenecek diğer önemli gelişmeler arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

Dolarda direnç 1.8080 seviyesi

Piyasalarda Dolar/TL’de yukarı yönde hareketlerin devam etmesi durumunda kısa vadede 1.8080 TL seviyesi test edilebilir. Dolarda destek ise 1.7970 TL seviyesinde gözüküyor. Faizlerde ise bu hafta yatay seyir hakim olacak.

İşlem hacmiyle birlikte izleyin

Soru: Esra Hanım, Boyner hissem var. İki aydır izliyorum. Kısa vadede satmayı düşünmüyorum. Şirketin kârı nasıl geldi? Yorumunuz nedir? Erkan SEVGÖR/İstanbul

Cevap: Erkan Bey, Boyner, 2012’nin dördüncü çeyreğinde, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 79 azalışla 2.5 milyon TL net kâr açıkladı. Bu sonuçlara göre 2012’de şirketin kârı, bir önceki yıla göre yüzde 40 azalışla 6.8 milyon TL net kâr olarak gerçekleşti. Orta vade için işlem hacmiyle birlikte hissenizi takip etmenizi tavsiye ederim.

[[HAFTAYA]]

Banka temettü dağıtacak

Soru: Esra Hanım, İş Bankası C hissesini bir süredir tutuyorum. Sizin öngörülerinize güvenerek düşüşte satmadım. Vadem uzun. Banka temettü dağıtacak mı? Belli oldu mu? Niyazi SARP/İstanbul

Haberin Devamı

Cevap: Niyazi Bey, İş Bankası C, 2012 yılı kârının 270 milyon TL’lik kısmını (hisse Başı Net: 0,1256609 TL) nakit temettü olarak dağıtma kararı aldığını açıkladı.

Zarardan kâra geçti

Soru: Esra Hanım, Petkim’de vade orta ve uzun diyordunuz. Şirketin kârı nasıl geldi? Son bilançoda durum nedir? Bilal ÜSTÜN/İstanbul

Cevap: Bilal Bey, Petkim 2012 yılının dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğinde gerçekleşen 40.3 milyon TL zarardan 46.8 milyon TL kâra geçti. Buna göre 2012 yılında şirketin kârı bir önceki yıla göre yüzde 82 azalışla 17.4 milyon TL olarak gerçekleşti. Son dönemde gerçekleşen güçlü sonuçlar, orta ve uzun vade için olumlu beklentiler yaratıyor.

YENİ MAĞAZALAR AÇTI

Soru: Esra Hanım, Migros hissem var. Hisseyle ilgili yeni bir gelişme var mı? Selçuk OSMANER/İstanbul

Cevap: Selçuk Bey, Migros ile ilgili son gelişme yeni açtığı mağazalar konusunda bulunuyor. Şirketin toplam 8 adet satış mağazası, Şubat ayı içerisinde açıldı. Buna göre Migros’un 28 şubat 2013 itibariyle mağaza sayısı yurtiçinde 867 (849 süpermarket ve 18 hipermarket), yurtdışında iştirakleri vasıtasıyla 31 olmak üzere toplam 898’e ulaştı.

HEDEFLER AÇIKLANDI

Soru: Esra Hanım, Bimaş (BİM Birleşik Mağazalar) hissem var. Yeni bir anlaşma ya da gelişme var mı? Satış için iki ay daha bekleyeyim diyorum. Siz ne dersiniz? Cemal ATA/İstanbul

Cevap: Cemal Bey, Bimaş üst düzey yetkilileri, 2013 yılında Mısır’da otuzdan fazla mağaza açmayı planladıklarını, Mısır’daki ilk mağazanın Nisan ayında açılacağını açıkladılar. Şirket 2013 genelinde ciroda yüzde 17-18 büyüme hedefi, 375 yeni mağaza ve 270 milyon TL konsolide yatırım planlıyor. Yapılan açıklamalar orta ve uzun vade için olumlu beklentiler yaratıyor. Kamuyu Aydınlatma Platformu’ndan (KAP) şirket açıklamalarını takip etmenizi tavsiye ederim. Satış zamanını maliyetine göre belirlediğiniz getiri hedefine göre belirlemeniz gerekiyor.

KAP’ın sitesinde bilgiler var

Soru: Esra Hanım, Trakya Cam hissem var. Şirket temettü dağıtacak diye duydum. Doğru mu? Doğruysa oranlar nasıl? Bu bilgilere nereden uluşabiliriz. Melih EKER/İstanbul

Cevap: Melih Bey, Trakya Cam 2012 yılı kârının 16.55 milyon TL’sini (hisse başı net: 0,02028 TL) nakit temettü, 16.32 mn TL’lik kısmını (yüzde 2,35266’ü) bedelsiz hisse olarak dağıtma kararı aldı. Şirketlerle ilgili bu tür açıklamalara ve bilgilere Kamuyu Aydınlatma Platformu (www.kap.gov.tr) sitesinden ulaşabilirsiniz.

Beklentilerin üzerinde kâr

Soru: Esra Hanım, Sabancı Holding’in kârı nasıl geldi? Gürsel Salih/İstanbul

Cevap: Gürsel Bey, Sabancı Holding, 2012’nin 4. çeyreğinde piyasa beklentisinin bir miktar üzerinde 657.3 milyon TL net kâr açıkladı. Buna göre holdingin 2012 net kârı 1.86 milyar TL oldu. Holding, 2012 kârının 204.040.393 TL’lik (hisse başı net: 0,085 TL) kısmını nakit temettü olarak dağıtma kararı aldı. Gelişmeleri KAP’tan takip edebilirsiniz.

Piyasada pek çok yayın bulunuyor

Soru: Esra Hanım merhabalar. Yazılarınızı ilgi ile takip eden bir okurunuzum. Yaptığınız yorumlar gayet isabetli ve bilimsel nitelikte olduğu için öncelikle sizlere teşekkür ediyorum. Teknik analiz ve temel analiz konusunda bilgi edinebileceğim doküman listesi göndermenizi rica ediyorum. Kenan UFUK/İstanbul

Cevap: Bu konuda piyasada pek çok doküman var. Ben size öncelikle borsanın ve Sermaye Piyasası Kurulu’nun web sitelerinde yer alan yatırımcı bilgilendirme kitapçıklarını incelemenizi tavsiye ederim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder