Mehmet Coşkundeniz Kırık bir kalbe güvenmeyi öğretmek
HABERİ PAYLAŞ

Kırık bir kalbe güvenmeyi öğretmek

İlişkide bir yara aldığınızda, örneğin aldatıldığınızda, terk edildiğinizde bir daha asla sevemeyeceğinize ve kimseye güvenemeyeceğinize inanmaya başlarsınız. O acıyı yeniden yaşama ihtimaline karşı kalbinizi kapatırsınız. Böylece kendinize korunaklı bir dünya inşa ettiğinize inanırsınız. Oysa hayat devam etmektedir ve insanın ömrü boyunca sevmeye ve sevilmeye ihtiyacı vardır. Hayat, geçmişe bakarak anlaşılır ama ileriye bakarak yaşanır. İşte, bu durumdan kurtulmanıza ve birine yeniden güvenmeyi öğrenmenize yardımcı olmak için atabileceğiniz adımlar...

Haberin Devamı

1-ÖLMEDİNİZ, HAYATTASINIZ

Hiçbir şey güveninizi boşa çıkaran bir olay kadar duygusal anlamda yaralayıcı olamaz. Ama ne olursa olsun yaşıyorsunuz. “Bizi öldürmeyen şey güçlendirir” sözü her ne kadar klişe olsa da gerçektir. Böyle bir olayın bundan sonraki yaşamınızı sonsuza kadar değiştirmesine neden izin veriyorsunuz? Yaşayacak çok uzun bir zamanınız ve bunu güven duygusundan yoksun olarak tamamlamanız mümkün değil. Yeniden güvenmek için çok zamanınız var.

2-İNTİKAMIN EN İYİSİ

Güveninize ihanet eden kişiden intikam almanın yollarını arıyor olabilirsiniz. “Benim çektiğim acıların kat kat fazlasını onun çekmesini istiyorum” diyebilirsiniz. Ama inanın bana, bu duygu zamanla sizi daha kötü hissettirecek. Öfke ve kızgınlık sağlıklı değildir. Ne yaparsanız yapın gerçek değişmez. Halbuki, onsuz da yaşayabileceğinizi göstermek, onu yok saymak ve hayatınıza devam edip yeniden güvenmeyi öğrenmek en iyi intikam yoludur.

3-BAŞKALARI DA VAR

Hayatınızın geri kalanında nasıl hareket edeceğinizi bir tek kişinin belirlemesine izin vermeyin. Bu kötü deneyimi bundan sonra olacak her şeyin belirleyicisi olarak düşünmek hayatınızdaki diğer insanlardan aldığınız tüm sevgi ve desteği boşa çıkarır. Kötü bir ilişkinin, bundan sonra yaşayabileceğiniz tüm güzel ilişkilerin önüne geçmesine izin vermeyin. Ne yaşarsanız yaşayın, geçmişiniz bugününüzü ve yarınınızı belirlemez

4-KENDİNİZİ SUÇLAMAYIN

Yeniden güvenmeyi öğrenmek istiyorsanız, kendinizi suçlamak doğru yol değildir. Suçun ağırlığını üzerinize almaya devam ederseniz hiçbir şey başaramazsınız. İyi bir insan olduğunuza ve sevginize aynı şekilde karşılık verecek birini bulabileceğinize inanırsanız, aşkı yeniden bulmaya açık olursunuz. Kendinizi suçlamaya ve başınıza gelen her şeyin tamamen sizin hatanız olduğunu düşünmeye devam ederseniz bir daha asla güvenmeyi öğrenemezsiniz.

Haberin Devamı

5-DEĞİŞİMİ KABUL EDİN

Bugün iyi olanın yarın kötü olma potansiyeli vardır. Ancak bugün canınızı acıtan şey şey birkaç gün içinde daha az yaralayıcı olacak. Hayatımız boyunca bir ilişkiden diğerine geçiyoruz. Bu kötü bir şey değildir. Bazen kendinizi bırakmayı ve iyi ya da kötü her şeyin değiştiğini kabul etmeyi öğrenmeniz gerekir ve bunda bir sorun yoktur. Değişim korkutucu görünebilir, ancak hayatın bir parçasıdır. Yeniden güvenmeyi öğrenmek için ihtiyacınız olan şey değişimi kabul etmektir.

6-DUVAR ÖRMEYİN

Korunaklı bir hayat yaşamak istiyorsanız, duvarlar örmek iyi bir fikir gibi gelebilir. Ancak bu duvarlar sizin en büyük düşmanınız olabilir. İzole kalmak size yardımcı olmaz. Başkalarına sevgi göstermek kendinizi özgürleştirmenin ve hayatınıza anlam katmanın tek yoludur. Sevgiyi de kalbinizi bir başkasının ellerine teslim etmeyi seçerek gösterirsiniz. Bunu yapmadığınız sürece hep yalnız olmaya mahkumsunuzdur. Yalnızlık en korkunç yaşam şeklidir.

Haberin Devamı

7-YAS TUTMAK İYİDİR

Biri kalbinizi kırdıktan sonra yas tutma sürecinden geçmek zorundasınız. Bu çok normal bir durumdur. Üzgünsünüz çünkü o kişiyle geçirdiğiniz zamanı özlüyorsunuz. Tanıdığınızı sandığınız ama başka biri olduğu ortaya çıkan kişi için üzgünsünüz. Yas tutma genellikle şu beş aşamadan geçer; inkar, öfke, pazarlık, depresyon ve son olarak kabullenme. Bu aşamaların hepsini aşmalısınız. Ama bunlarla mücadele etmeyin, sadece yaşayın.

8-MAĞDURLUĞU KABUL ETMEYİN

Siz bir kurban değilsiniz. Kurban olduğunuz hissederseniz bu düşünüş tarzı hayatınızın her alanına yayılabilir. Özgüveninizi ve öz değerinizi kaybetmenize neden olabilir ve bu da kendinizi kötü hissetmenize yol açabilir. O kişi artık hayatınızda yok ve onsuz yaşayabilirsiniz. Bunu atlatabilirsiniz. Şu anda öyle hissetmeseniz de hayatınızın kontrolü kendi elinizde. Ama mağduriyet hissiyle yaşamaya devam ederseniz bu kontrolü ele alamazsınız.

9-GELECEĞİ DÜŞÜNÜN

Gelecekte kiminle tanışacağınızı ve birbirinizi nasıl tanıyacağınızı düşünün. Yaşadığınız bu ayrılık, belki de çok daha iyi ve mutlu bir ilişkinin başlangıcı. Birini ilk kez gördüğünüz anı, söylediği ilk sözleri, midenizde uçan ilk kelebekleri, ilk öpücüğü düşünün. Bunların hepsi büyülü olaylardır. Bunları düşünmek diğer insanların size yaklaşmasına izin vermenizi sağlar. Güvenmeyi öğrenmezseniz tüm bu ilkleri kaçırırsınız.

10-KORKULARINIZI ANLATIN

Yeni bir ilişkinin başlangıcında, birbirinize karşı dürüst olmak iyidir. Nelerden korktuğunuzu ona anlatın. Tanıştığınız kişinin de sizinle aynı korkulara ve hikayelere sahip olduğunu görebilirsiniz. İyi bir yaşam sürmek için ilişkiler ve insan bağlantıları önemlidir. Önce zor zamanlardan geçmek zorunda olmasaydık iyi zamanların tadını çıkaramazdık. Bu nedenle, incinmiş ve ihanete uğramış olsanız bile güvenmeyi seçmek en iyisidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder