Tamer Heper Zor bir durum
HABERİ PAYLAŞ

Zor bir durum

Haberin Devamı

Oğlum banka kredisiyle ev aldı. Ancak banka kredisini kardeşim adına çektik ve evi de kardeşim adına tapuya kaydettirdik. Ancak kardeşimle aramızdaki anlaşmazlıklar yüzünden şimdi kendisi evi oğluma devretmek istemiyor. Nasıl bir dava açarız, açsak kazanır mıyız? M.Ş.

Okuyucumun durumu biraz zor. Ortada kanuna uygun olarak yapılmış olduğu görünen bir banka kredisi kullanarak taşınmaz alım satımı mevcut. Öncelikle kredi sözleşmeleri yazılı olarak yapılır. Buna ek olarak taşınmaz alım satımları sadece yazılı değil, resmi şekle tabidir. Yani tapuda yapılır. Dolayısıyla sırf kredi sözleşmesinde değil tapu kayıtlarında evin sahibi kardeşiniz olarak görünüyor.

[[HAFTAYA]]

Tabii ülkemizde çeşitli nedenlerle insanlar kendi adlarına kredi çekemiyor, mal alamıyor ve bu durumlarda en yakınlarından, akrabalarından yardım istiyor. Bu tür durumların ortaya çıkardığı en büyük sorun ise ispat. Kardeşiniz aranızdaki başka bir problemden ötürü önce size yardım etmiş ancak işin sonunda tabiri caizse sizi yarı yolda bırakmış ve evin üzerine yatmış. Bu durumda resmi makamlar nezdinde evin maliki olarak görünen bir kişinin aslında öyle olmadığını ispat etmeniz gerekiyor. Bu ise çok zor. “Dava açsak kazanır mıyız?” diye sormuşsunuz. Hukukumuzda bir davadaki delillerin ancak aynı güçte veya daha güçlü delillerle karşılanması gerekmektedir. Kardeşiniz resmi olarak bir taşınmazın maliki görünüyorken dava açarak hakime yalnızca sözle veya akrabaları, eşi-dostu tanık dinleterek iddianızı ispat edemezsiniz. Açıkçası bu işler olup bitmeden bana sormuş olsaydınız, kardeşinizle yazılı ve mutlaka noter tasdikli bir devir sözleşmesi yapmanızı, taksitler bittiğinde veya kendi belirlediğiniz bir tarihte “taşınmazı …’ya devredeceğim” şeklinde bir beyan almanızı önerirdim. Bunun gibi işler yapmaya kalkacak diğer okuyucularıma önerim budur. Bugün için size olumlu bir yanıt veremiyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder