Tamer Heper Zor soru
HABERİ PAYLAŞ
Haberin Devamı

Binamız merkezi sistemle ısınıyor ve kalorifer boruları zemin kattan başlayıp beşinci kata kadar dairelerin içinden geçiyor. Ancak zamanla yıpranmalar nedeni ile patlamalar oluyor. Bunların değiştirilmesi gerekiyor. Ancak bunları yönetimin mi değiştirmesi gerekir yoksa içinden geçen kat maliki mi? S.K.

Okuyucumun sorusunun yanıtı çok zor, zira: Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre; “Her kat malikinin KENDİ BÖLÜMÜ DIŞINDAKİ kanalizasyon tesisleri ve çöp kanalları ile kalorifer, su, havagazı ve elektrik tesisleri, telefon, radyo ve televizyon için ortak şebeke ve antenler, sıcak ve soğuk hava tesisleri” ortak tesistir. Ortak tesislerin bakım ve onarımı yönetici tarafından yapılır gideri ise ortak giderden karşılanır.
[[HAFTAYA]]

Okuyucumun sorduğu tesis merkezi sistem kalorifer tesisidir. Kalorifer ortak tesistir. Ancak her daireye sıcak su dağıtan bir kolon sistemi vardır ve her kattan geçer, her katta bir dirsekle ayrılır ve o katın radyatörlerine su temin eder. Bu kolonlar ortak tesisin bir parçasıdır. Yukarıda verdiğim tarife bakarsak ısıtma sistemi ortak tesistir ve bu tesis katlara su taşıyan kolonlardan ayrı düşünülemez. Fakat yine maddede, ‘her kat malikinin kendi bölümü dışındaki’ açıklaması var. Bu kolonlar ise bölümlerin dışından geçmiyor, içinden geçiyor, peki bu tarife göre de ortak tesis olmaktan çıkıyor mu? Ortak tesis olmaktan çıkıyor ise bu durumda onarımı o kat malikinin yapması lazım. Hayır çıkmıyor ise ortak giderden karşılanacak masrafla yapılması lazım. Bu noktada tereddüt var. Ancak ortak tesis olmaktan çıkmanın bence bir özelliği var. Ortak tesis olmaktan çıkan bir sisteme sadece o kat maliki müdahale edebilir ve isterse iptal eder. Örnek. Kanalizasyon tesisi ortak tesistir, pis su giderini iptal edemem ama kendi dairemdeki tuvaletin kullanımını iptal edebilirim veya malzemesini değiştirebilirim. Veya radyatörümü iptal edebilirim. Ama kalorifer kolonunu iptal edemem. O halde daire içinden geçse bile kolon ortak tesisin bir parçasıdır ve bana göre arızasının ortak giderden karşılanması gerekir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder