Tamer Heper kat irtifakı tüm bina için alınır
HABERİ PAYLAŞ

kat irtifakı tüm bina için alınır

Müteahhit arsa sahibi ile anlaşmış ve 64 daireli bina inşa etmiş. Bunlardan 25 tanesi toprak sahibinin. Müteahhit bu 25 daire için toplu kat irtifakı tesis etmiş bizim daireler için münferit kat irtifakı tesis edilmiş. Biz şimdi kat mülkiyetine geçmek istiyoruz ama tapu “Toplu kat irtifakı münferide çevrilmeden olmaz” diyor. Bunu nasıl temin ederiz? T.A.

Şu gayrimenkul ve kat mülkiyeti ile ilgili konularda olmaması gereken ne kadar fikir varsa hepsi piyasada dolaşıyor. Bu da onlardan biri. Üstelik çok yadırgadığım bir durum var. Bizler ve benim gibi hukukçu meslektaşlarım, yasa hükümlerini ve yasaya göre olması gerekenleri anlattığımız halde bunu uygulatmakta zorluk çekiyoruz. Ama yasaya aykırı veya olmaması gereken bir husus biri tarafından ortaya atılıyor, bu fikir yıldırım hızı ile yayılıyor.

Haberin Devamı

Buna en güzel örnek, bizler yıllardır kira sözleşmelerindeki TEFE-TÜFE ibaresinin kira artışları için hiçbir şey ifade etmediğini söylediğimiz halde biri bu formülü ortaya attı ve yıldırım hızı ile yayıldı. Bir türlü “Bu yanlıştır, uygulama alanı yoktur” sözünü anlatamıyoruz. Anladığım kadarı ile okuyucumun sorusu da buna benzer bir şey. Bir binada kat irtifakı kurulur.

Kat irtifakı inşa halindeki bir binada kurulur. Hatta binanın projesi tasdik edildikten sonra her zaman kurulabilir. Kat irtifakı kat mülkiyetine geçiş köprüsüdür. Kat irtifakı kurulu bir binada inşaat bitip de iskan izni alındıktan sonra da olması gerektiği şekilde kat mülkiyetine geçilir. Bir binada bazı dairelerde kat irtifakı bazılarında kat mülkiyeti olmaz.

Blok halindeki bir yapıda kat irtifakı binanın tümü için kurulur, keza kat mülkiyeti de öyle. Toplu yapılarda, farklı yapılarda yapılardan biri veya birkaçı için kat irtifakı veya tamamlanmış olanlarda kat mülkiyeti kurulabilir.

Kat irtifakı kurulması, tüm bağımsız bölümlerin tapularının tek tek çıkarılması ile olur ve bağımsız bölüm maliklerinin ellerindeki mülkiyeti belgeleyen bir belgedir. Ancak bunun toplu kat irtifakı veya münferit kat irtifakı diye bir ayrımı yoktur. Kat irtifakı kurulu bir binada her bağımsız bölüm için birlikte tesis olunmuştur. Bu nedenle okuyucuma yanlış bilgi verilmiştir veya kavramlar yanlış kelimelerle ifade edilmiştir. Bu husus üzerinde durmasını doğru kavramları temin etmesini önereceğim. Binaları için iskan izni alındı ise bu halde kat mülkiyetine geçiş yapılabilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder