Ekonomi Altın ithalatında kota ihracatçıyı zorluyor

Altın ithalatında kota ihracatçıyı zorluyor

Paylaş
Altın ithalatında kota ihracatçıyı zorluyor

Türk mücevher sektörü 2023 yılını yüzde 30’un üzerinde artışla 7.7 milyar dolar ihracat ile kapattı. Böylece dünyada mücevher pazarından alınan pay yüzde 7.96’ya yükseldi.

Mücevher ihracatında kilo başına ortalama 5 bin dolar döviz elde ediyor. Bu rakam mücevher ihracatındaki katma değeri ortaya koyuyor. Ancak sektör temsilcileri son dönemlerde altın ithalatına getirilen kotanın fiyat dengelerini büyük ölçüde değiştirdiğinden şikayetçi.

Haberin Devamı

3 BİN DOLARLIK FARK

Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın, altın ithalatına kota getirilmesi nedeniyle arzın talebi karşılayamaz duruma geldiğini belirterek, “Altına erişimde yaşanan sorun nedeniyle kilogramda 3 bin doları geçen fiyat farkları ortaya çıkmıştır. Yani bizim rakiplerimiz altının kilogramı için 65 bin dolar öderken biz 68 bin dolar ödeyerek almak zorunda kalıyoruz, buna iç piyasa dahil. Bu da işçilik için yazdığımız ortalama 5 bin doların 3 bin dolarının haksız yere elimizden alınması anlamına geliyor. Bu da kaçakçılığın önünü açıyor” dedi.

BAVUL TİCARETİ ARTTI

Arabasına, bavuluna altını koyanların, eşinin boynuna zincirleri, beline altın kemerleri takanların soluğu Türkiye’de aldığına vurgu yapan Burak Yakın, şunları söyledi: “Dubai’de 24 ayar külçe altının kilosunu 700 dolar ucuza alıp, gelip Türkiye’de 3 bin dolar kârla satıyorlar. Fırsatçıların buradan para kazanmasına izin veremeyiz.” Diğer önemli bir konunun da dahilde işleme rejimi (DİR) olduğunu anlatan Yakın, “DİR kapsamında kapasiteler kim tarafından nasıl belirleniyor bilmiyoruz ama bir tek çalışanı olan firmaya 100 kilogram altın izni veriliyor. Bize sorulursa hangi firma nedir, kaç kişi çalışıyor, kaç metrekare alanı, ne gibi cihazları var bilgi veririz elbette” diye konuştu.

Haberin Devamı