Ekonomi Altında Ortadoğu hesapları

Altında Ortadoğu hesapları

Paylaş

Savaş ihtimalinin ve jeopolitik risklerin arttığı dönemlerde dünyadaki paranın bir kısmı güvenli liman altına yöneliyor. Geçtiğimiz hafta da tam da bu oldu. İsrail-Filistin arasındaki çatışmalar, bu çatışmaların daha geniş bir alana yayılabileceği ve Ortadoğu’daki gerilimin bir süre daha devam edebileceği endişesiyle güvenli liman altına talep arttı. Artan talebin etkisiyle altın son 7 ayın en yüksek kazancını sağladı. Çatışma öncesi 1.811 dolara kadar inen altının ons (31.1 gram) fiyatı, kısa sürede 1.933 dolara kadar yükseldi. Yani bir haftada 122 dolar (yüzde 6.4) değer kazandı. Ons fiyatı, en son 13-17 Mart 2023 haftasında yüzde 6.5 haftalık kazanç sağlamıştı. Onsun etkisiyle gram da geçen hafta 1.668 liradan 1.790 liraya yükselerek bir haftada 129 lira artmış oldu.

Haberin Devamı

FED, FAİZDE SONA GELMİŞ OLABİLİR

Geçtiğimiz haftalarda altın fiyatları ABD ekonomisindeki yüksek enflasyon ve Amerika Merkez Bankası Fed’in faizleri hızlı artırmasından dolayı gerilemeye başlamıştı. ABD tahvil faizlerinin artışı ise altın fiyatlarındaki düşüşü hızlandırmıştı. Son yaşanan gelişmelerle atlını yıldızı yeniden parladı. Peki bu trend devam edecek mi? Uzmanlar, bölgede tansiyonun yükselmesi durumunda altına talebin artabileceğini söylüyor. Fed’in yılın geri kalan döneminde faiz artırmayabileceğini, Fed yetkililerinden bu yönde mesajların geldiğini, bu paralelde ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin gerilediğini (4.88’den 4.60’a indi) belirten uzmanlar, söz konusu gelişmeleri de altındaki yükselişi desteklediğini söylüyor.

Haberin Devamı

MEMİŞ: RİSK İŞTAHİNDAKİ BOZULMA ETKİLİ OLUYOR

Jeopolitik risklerin emtia fiyatlarını etkilediğini ifade eden Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, İsrail-Filistin çatışmasının daha geniş bir alana yayılabileceği ve başka ülkelerin de konuya dahil olabileceği endişesinin altına olan talebi güçlendirdiğini söyledi. Altın fiyatlarındaki artışı risk iştahındaki bozulmaya bağlayan Memiş, “Altın zaten çok baskılanmıştı, yükseliş için bahane bekliyordu. Bölgeden gelecek haberler altını etkilemeye devam edecek. Ons altında 1.945-1.970 dolar arası bir yükseliş olabilir ya da aşağıda 1.840 dolara gerileyebilir. Özetle haber akışı altının yönünü belirleyecek” dedi.

2024 BEKLENTİSİ NE?

Bu gelişmeler olmasaydı da ons altında yıl sonunda 2 bin dolarları beklediklerini belirten Memiş, şunları söyledi: “Farklı ülkelerin bu çatışmalara dahil olması durumunda ons altın 2 bin 10 dolara çıkabilir. Onsta 2024 beklentim 2 bin 350 dolar. Yeni yılla birlikte jeopolitik riskler, enerji krizleri vs. gibi gerginliklerle birlikte yıla 2 bin dolar üzerine başlar ve 2024’te merkez bankalarının faiz artırma süreci de yavaşlayınca bu da altını pozitif etkileyecektir. Ortadoğu’daki gerilimin kısa vadede bitmesi pek olası değil, dolayısıyla bu durum altın fiyatını zaman zaman yukarı yönlü destekleyecektir” diye konuştu.

Haberin Devamı

ŞU ANDA ALAN ÇOK, SATAN YOK

Gram altının da iki ayaklı destek aldığını anlatan Memiş, şunları söyledi: “Gramda yıl sonu beklentim 1.888 lira. Orta ve uzun vadede yukarı yönlü bekliyorum, gram dolardan da destek alıyor. Yılı bitirmeden gramda 2 bin lirayı görürsek de bu sürpriz olmaz. 2024’te ise gramın 2 bin 500 lira olacağını öngörüyorum. Kapalıçarşı’da vatandaşlar altın gerileyince beklemeye koyulmuştu, şimdiyse alım yönünde rağbet oluyor. Savaş ortamını gören vatandaşlarımız varlıklarını korumaya almak istiyor. Yani şu anda altın bozduran yok, altın yatırımcısı olan vatandaşımız gündemi sıkı takip ediyor.”

ATEŞKES OLSA BİLE İBRE YUKARI YÖNLÜ

Savaş ilanıyla birlikte altının yükseldiğini belirten Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk de kara harekatının başlaması durumunda ons altının 1.950 ve 1.985 dolarları görebileceğini söyledi. Yıldırımtürk, şöyle konuştu: “Bölgeden gelecek bir ateşkes haberi altın fiyatlarını bir miktar aşağı çekebilir ama çatışmanın yayılma ihtimali altını yine yukarı yönlü etkileyecektir. Yurtiçinde de dolar/TL etkisiyle gram 1.800 liraya kadar yükseldi. Altın yatırımcısı vatandaşlar geçtiğimiz hafta yaşanan gerilemelerde de altın almaya devam etti. Hatta Kur Korumalı Mevduat’tan (KKM) dönen paralar da altında değerlendiriliyordu. Yani vatandaşımız yatırım amaçlı altın almaya devam ediyor.”

Haberin Devamı